1. Zkontrolujte si platnost karty

Stejně jako si před odjezdem kontrolujete platnost pasu, měli byste si ověřit i platnost karty. Pokud bude propadlá, peníze z bankomatu z ní nevydolujete za žádnou cenu.

2. Promyslete limity

Zvažte, jak moc budete v cizině platit kartou. „Promyslete si, kolik denně platební kartou můžete utratit. Přidejte rozumnou rezervu a nastavte si ještě před odjezdem na kartě denní limit útraty,“ radí Petr Plocek z UniCredit Bank.

3. Za větší nákupy plaťte kartou

Jestli se chystáte na větší nákupy, plaťte je kartou. „Kromě toho, že nemusíte řešit, kolik peněz si s sebou musíte vzít, abyste v půli dovolené nezůstali »na suchu«, netratíte ani na směnném kurzu. Kurzy bank a směnáren se nijak závratně neliší,“ radí Jaromír Vostrý z Air Bank.

4. Vyberte si vždy místní měnu

Pokud při platbě kartou máte na výběr, jak chcete nákup zaplatit, vždy zvolte místní měnu, ne platbu v korunách. Budete tak mít jistotu, že vám částku přepočítá vaše banka a ne cizí společnost.

5. Raději dvě než jedna

Pokud máte tu možnost, na cestu si do peněženky přibalte dvě karty od různých platebních společností. „Nejvýhodnější a nejsnazší je mít po ruce karty obou asociací – Visa i Mastercard. Může se totiž stát, že někteří obchodníci nemusejí brát jednu nebo druhou,“ říká Hana Drápalová ze Sberbank.

6. Pro jistotu vezměte i kreditku

Nejen debetní kartu (to je karta přímo provázaná k vašemu účtu v bance), ale i kreditní kartu  je výhodné mít na dovolené s sebou. Máte tak jistotu rezervy pro mimořádné situace, a navíc ji často vyžadují půjčovny aut. Z bankomatu s ní ale nevybírejte, zbytečně přeplatíte na poplatcích.

7. Zjistěte výši poplatků

Víte, kolik si vaše banka účtuje za výběry z bankomatu v zahraničí? Zjistěte to a pak dle toho zvažte, jestli není výhodnější vybrat místní měnu až v cíli cesty. Zvláště, když vyrážíte do země, kde se platí měnou, kterou nelze v Česku předem koupit, se vyplatí nepouštět se od několikanásobné směny. To je například postup, při kterém za koruny nejdříve nakoupíte například dolary a ty pak směníte za egyptské libry. Při větších částkách na dvojnásobné směně tratíte zbytečně moc peněz.

8. S hotovostí to nepřehánějte

Nevozte s sebou zbytečně velké obnosy v hotovosti a velké částky nevybírejte v destinaci z bankomatu. Převod zbývajících peněz bývá většinou nevýhodný a proto se vyplatí platit větší částky kartou.

9. Mějte po ruce číslo banky

Uložte si číslo vaší banky do telefonu pro případ krádeže nebo ztráty karty. Usnandní vám to řešení nepříjemné situace.

10. PIN si zapiště do paměti

PIN ke kartě nikdy nepiště na ní, ani ho nenoste v její těsné blízkosti na papírku. Co dělat, když se vám z hlavy vypaří? „Změnu PIN kódu nebo odblokování karty můžete u většiny bank vyřídit na klientské lince, musíte se však prokázat patřičným heslem pro komunikaci s bankou,“ vysvětluje Drápalová.

TIP: Vezměte si embosovanou kartu

Nevíte, kterou z karet si na dovolenou vzít? Pokud jich máte více, vyberte si embosovanou platební kartu. Že nevíte, jak vypadá? Embosovaná karta má všechny údaje (jako je číslo nebo jméno majitele) na sobě plasticky vyražené. Takovou kartou je pak možné platit téměř kdekoliv a to včetně exotičtějších oblastí.

Fotogalerie
4 fotografie