Jmenujeme se Zonky. Měníme způsob, jakým se v Česku půjčují peníze. Vadí nám lichva. Smlouvy s drobným písmem psanými zákeřnostmi. A stereotypní posuzování lidí a jejich životů, které většinou vede ke zbytečně vysokým úrokům. Na Zonky půjčují lidé lidem. A tak když přišel Michal, rovnou jsme ho neodmítli, což před námi udělala spousta bank, ale snažili jsme se poslouchat.

Michal je původem z malého města. Vypadnout z něj chtěl tak od patnácti. Stát se slavným hudebníkem, udělat kariéru, mít kopu peněz. Do Prahy přijel se spoustu snů a skoro žádnými penězi. Rodiče zrovna ve svém podnikání zažívali těžké období, takže měli tak akorát na to, přispět mu na vlak.

První půjčku si vzal kousek od pražského hlavního nádraží. Moc o tom tehdy nepřemýšlel. Ani o té druhé. Měl jasný plán – najde si levné ubytování, dobrou brigádu, nové spoluhráče. A pražská kariéra může začít.

Podnájem byl dražší, než počítal, na brigádě vydělal míň, než čekal, a o basáka z Třebíče se pražské kapely nervaly. „Říkal jsem si, že se nic nestane, když první splátku pošlu o pár dní později,“ vypráví. Bohužel netušil, že podepsal smlouvu, kvůli které jeho nevinná půjčka na 5 tisíc korun při každém dni zpoždění naroste o dalších 500 korun. Aby to zvládl splácet, vzal si další půjčku a pak další a pak další…

Dnes je mu třicet, pracuje v prestižní firmě, ale pořád ještě bydlí na ubytovně, pořád ještě nebyl ani jednou na dovolené, pořád ještě nezve holky na rande, protože by neměl na útratu.

Na Zonky potkáváme takové případy dnes a denně. Slušní lidé ve zmatku a v nečekané životní situaci sáhnou po první půjčce, která se namane. Nepřečtou si smlouvu, nepodívají se na skutečnou cenu půjčky, nepřečtou si poznámky pod čarou, které často obsahují klíčové pasáže o tom, co se bude dít, když se náhodou zpozdí s platbou. Pak přijde první problém a oni, místo aby ho začali řešit, strčí hlavu do písku, dělají jako by nic a on jim ten problém za zády roste.

Zonky jsme založili, aby si lidé mohli půjčovat dobře. Aby měli pro své rozhodnutí vždycky všechny informace, nečekaly na ně nějaké podpásovky, a když se náhodou dostanou do problému, měli na druhé straně někoho, kdo má vůli společně to vyřešit.
A jak dopadl Michalův příběh? Ocenili jsme jeho disciplínu každý měsíc s dluhy zodpovědně bojovat i to, že v práci jsou s ním spokojení a nedávno mu přidali. Všechny jeho dluhy jsme sloučili do jediného a dali mu na něj lidštější úrok, aby občas měl i na to, jít na rande. Vymínili jsme si ale, že nám každý měsíc bude posílat svůj bankovní výpis, abychom měli jistotu, že zase někde nepodlehl pokušení skutečně výhodné půjčky. Zatím se drží.

Když už si půjčujete, půjčujte si dobře. S námi i bez nás. Přečtěte si o nás víc na www.zonky.cz. Přijďte na kafe do naší přeplněné kanceláře na pražském Smíchově anebo nám napište na zebrymenisvet@zonky.cz.