Můžou lidé jít a změnit stamiliardový systém s půjčováním peněz v Česku? My si myslíme, že ano. A proto jsme založili Zonky. Na Zonky lidé půjčují lidem.

Podobné služby už úspěšně fungují třeba ve Spojených státech, Velké Británii nebo sousedním Německu. Výsledek? Lidi se snáz dostávají k levnějším půjčkám.

A to i ti, které tradiční finanční instituce považují za rizikové – třeba proto, že podnikají, jsou na volné noze, studují nebo se do práce vrací po mateřské dovolené.

Jak přesně Zonky funguje? Je to služba, která spojuje lidi, kteří peníze mají, s těmi, kteří si je potřebují půjčit. Zonky u toho hlídá pravidla hry. Tohle jsou největší výhody, které služby tohoto typu mají:


1.    Zonky má nízké náklady. Banky mají spousty zaměstnanců a poboček. To je stojí velké peníze a tyhle náklady se samozřejmě promítají do úrokových sazeb. Někde na svůj provoz musí vydělat. Zonky je služba, která využívá moderní technologie, sedíme v jedné kanceláři a je nás jen patnáct.

2.    Zonky zajímá, kdo jste. Banka na to příliš nekouká. Výše úroku se stanovuje podle toho, jaké je riziko, že budete mít problém peníze splácet. Čím vyšší riziko, tím vyšší úrok. Problém tradičního hodnocení rizika je v tom, že to, kdo jste a co umíte, nehraje žádnou velkou roli. Banka kouká na to, jestli jste ženatí nebo vdaní, jak dlouho bydlíte na jedné adrese, jak dlouho pracujete v posledním zaměstnání. To jsou pro ni důkazy toho, že jste stabilní. Když je nesplňujete, projeví se to ve vyšším úroku. Na Zonky koukáme na lidi jako na lidi – na jejich úspěchy, povýšení v práci, odvahu rozjet vlastní projekt. To všechno může půjčku zlevnit. A nezáleží na tom, jestli jste už měli svatbu.

3.    Na Zonky vydělávají lidi, ne anonymní instituce. Banky sice půjčují dál peníze svých střadatelů, většina zisku z úrokové sazby jde ale bance, ne lidem. Asi to znáte sami. Výnos ze spořicího účtu se ve většině bank pohybuje kolem jednoho procenta, a banky přitom v průměru půjčují za 12,85 procenta. Rozdíl jde bance. My jsme to obrátili. U nás víc vydělávají lidé, jejichž peníze si půjčujete. Zonky platíte jen za to, že hlídáme pravidla hry.

Tak to jsme my. Přečtěte si o nás víc na www.zonky.cz. Přijďte na kafe do naší přeplněné kanceláře na pražském Smíchově anebo nám napište na zebrymenisvet@zonky.cz.