Tip daňové poradkyně:
„I když to není povinné, pokud vám zaměstnavatel ponížil výplatu o daň, obvykle se vyplatí podat vlastní daňové přiznání a získat zaplacenou daň zdaněné částky zpět,“ radí Blanka Štarmanová.
Pokud si daňové přiznání budete podávat sami, máte čas do 1. dubna 2016.

Dohoda o provedení práce:
Vyplatí se podepsat prohlášení k dani
Studujete a v létě jste brigádničili formou dohody o provedení práce (DPP)? Tak pokud váš měsíční příjem nepřesáhl 10 tisíc korun hrubého, máte štěstí. Žádné daně ani zdravotní a sociální pojištění řešit nemusíte. Vše za vás totiž řeší zaměstnavatel.

„Brigádníci nejčastěji pracují na dohodu o provedení práce, která umožňuje odpracovat maximálně 300 hodin v kalendářním roce pro jednoho zaměstnavatele. Pak totiž nemusí ani oni, ani zaměstnavatelé platit odvody na zdravotní a sociální pojištění,“ potvrzuje Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu eDaně. Díky slevám na poplatníka a zároveň na studenta je navíc u výdělku do 10 tisíc korun měsíčně nezasáhne ani daň z příjmu. „Když si student ohlídá podpis růžového formuláře – prohlášení poplatníka ze závislé činnosti, které ho ke slevám opravňuje, dostane čistého přesně tolik, kolik si vydělal,“ radí Štarmanová.

Bez podpisu formuláře dostanete méně
Nepodepsali jste před nástupem do práce růžové prohlášení k dani? Tak jste dostali nebo dostanete méně peněz. Proč? Protože zaměstnavatel odvedl daň z příjmu. Ale pozor! O své peníze přijít nemusíte. „Po skončení pracovního poměru by měl brigádník dostat potvrzení o příjmech ze závislé činnosti nebo si jej vyžádat. Na základě potvrzení o příjmech zpracuje po skončení roku daňové přiznání. A pokud neměl jiné příjmy, daň mu bude na základě žádosti uvedené v přiznání vrácena,“ vysvětlila Blanka Štarmanová.

Dohoda o pracovní činnosti: Umožňuje vyšší příjem
Delší pracovní úvazek a obvykle i vyšší měsíční výdělek umožňuje dohoda o pracovní činnosti (DPČ). Je také spojena s daňovým zatížením, které je stejné jako u klasického pracovního poměru – z hrubé mzdy se odečítá jak zdravotní a sociální pojištění, tak daň z příjmu zmírněná slevou na studenta a na poplatníka. Veškeré daňové povinnosti za studenta na DPČ, který nemá žádné jiné souběžné zaměstnání, opět vyřizuje jeho zaměstnavatel.

Vyplatí se podat daňové přiznání
Studentům se ale vyplatí podat vlastní daňové přiznání, především pokud pracují na částečný úvazek jen několik měsíců. „Zaměstnavatel totiž z jejich hrubé mzdy odváděl daň z příjmu a uplatňoval pouze měsíční slevu na poplatníka 2070 korun a na studenta 335 korun, tedy dvanáctinu roční částky. U obou slev však platí nárok na jejích plnou výši, tedy 24 840 korun a 4020 korun. V daňovém přiznání podaném po konci roku tak mohou studenti, kteří pracovali méně než 12 měsíců, zažádat o vratku daně,“ popsala daňová poradkyně Blanka Štarmanová.
¨

Sběr bylin, hub nebo prodej výpěstků: Daní se až od příjmu 30 000 korun
Přivyděláváte si prodejem okurek a rajčat z vlastní zahrádky, sbíráte a prodáváte borůvky nebo houby? Pokud váš roční příjem nepřesáhne 30 000 korun, s daněmi si hlavu lámat nemusíte.

Stejné podmínky platí i pro příležitostné finanční odměny získané například za sousedskou výpomoc při stavbě nebo úpravě pozemku, přípravu pečiva na svatbu, úklid po malování
„Pokud je ale příležitostný výdělek vyšší než 30 tisíc korun, musí se uvést v daňovém přiznání a řádně zdanit, případně doplatit spočtené zdravotní pojištění. Sociální pojištění je nutné platit až u příjmu nad 63 685 korun, což se u výše uvedených příležitostných příjmů prakticky nestává zřídka,“ dodala Blanka Štarmanová. a další. Takové výdělky se totiž také obvykle vejdou do hranice 30 tisíc korun. A jsou tedy od daně osvobozeny a není povinnost podávat daňové přiznání.


Autor: archiv