1)     Od smlouvy lze do 14 dnů odstoupit:

Když už si půjčíte a pak změníte názor, nic se neděje. Zákon vám dává 14denní lhůtu na bezplatné odstoupení od smlouvy. Do 30 dnů pak musíte vrátit společnosti půjčené peníze. Úvěr ale můžete kdykoli zčásti nebo zcela splatit i po této lhůtě, už to ale nebude úplně zadarmo. Finanční společnost si naúčtuje úhradu nutných nákladů. Na trhu ale nyní existuje XS půjčka, která nabízí klientům víc, než požaduje zákon. Pokud chcete vědět víc, navštivte www.xspujcka.cz nebo volejte bezplatně na 800 153 153 (volat můžete i o víkendu).

2)     Zákaz používání směnek či šeků:

Jejich použití k zajištění úvěru je protizákonné. Ani tak byste ale neměli žádnou směnku či šek bez důkladného uvážení podepisovat. Zvláště nebezpečná je bianko směnka, tedy nevyplněná směnka, do níž si může věřitel později doplnit prakticky jakoukoli částku. I dnes se přitom najdou nepoctivci, kteří se neštítí směnku použít.

3)     Zákaz požadovat zajištění malého úvěru majetkem mnohonásobně vyšší hodnoty:

Zajištění úvěru nesmí být ve zjevném nepoměru k hodnotě zajišťované pohledávky. „V minulosti šlo o jednu z nejnebezpečnějších, a přitom velice oblíbených praktik nepoctivých půjčovatelů peněz, jak snadno vydělat na finanční tísni druhých. Dnes se s ní již setkáváme zřídka, ale lidé by přesto měli být opatrní,“ říká právnička Barbora Marešová.

4)     Zákaz používat předražené telefonní linky:

Při nabízení, sjednávání a zprostředkování úvěrů nesmějí finanční instituce používat telefonní čísla s vyšší než běžnou sazbou za hovor. Nemělo by se vám tak stát, že za několikaminutový hovor vám přijde účtenka v řádu stokorun či tisíců. Třeba při sjednávání XS půjčky, díky níž si můžete půjčit až 15 tisíc korun na tři měsíce, za telefonát nic platit nebudete. Linka 800 153 153 je totiž zcela zadarmo a volat můžete i o víkendu.

5)     Nárok na odměnu až po předložení výsledku zprostředkovatelské činnosti:

Smlouva o zprostředkování úvěru musí být písemná a jako spotřebitelé v ní musíte být informováni o právu na odstoupení. Na základě této smlouvy vám může zprostředkovatel zajistit půjčku u některé z finančních institucí – ať už banky, či nebankovní společnosti. Pokud vám pak půjčku do 14 dnů neobstará, můžete od smlouvy odstoupit. V takovém případě vám musí vrátit i již zaplacený poplatek. Odstoupením od smlouvy navíc zanikají i všechny doplňkové smlouvy typu životního pojištění apod.

6)     Srozumitelné a čitelné smlouvy:

Úvěrová smlouva by měla být napsaná jednoduše, srozumitelně a dostatečně velkým písmem.  Na vaši žádost by vám ji měla společnost půjčit i domů. Tím společnost dává najevo, že nemá co skrývat. Vždy ale platí, že je potřeba si smlouvu pečlivě pročíst. Pokud byste něčemu nerozuměli, nebojte se zeptat!

7)      Kontrola registrů:

 „Každá finanční společnost musí posoudit vaši schopnost splácet úvěr. Pokud tuto povinnost nesplní, riskuje mnohamilionovou pokutu. Každá banka nebo seriózní úvěrová společnost proto využívá vlastní systém kontroly klientů. Jejich údaje pak lustruje i v registrech dlužníků, aby tak zjistila, kolik žadatel o půjčku dluží jinde,“ vysvětluje právnička Barbora Marešová. Seriózní instituce tím chrání nejen sebe, ale i klienta před předlužením a dluhovou pastí.

8)     Cena půjčky předem:

U každé půjčky vám poskytovatel musí dopředu říct, kolik za ni zaplatíte a kolik bude celková splatná částka. Okamžitě tak budete vědět, jak je která půjčka drahá. Nabídky různých společností si pak můžete mezi sebou snadno porovnat. Při posuzování výhodnosti půjčky nespoléhejte jen na výši RPSN, protože třeba u krátkodobých půjček není zcela vypovídající.

Rada na závěr:

Nikdy nepodepisujte nic, čemu byste nerozuměli. Vždy se rozhodujte s chladnou hlavou a buďte obezřetní. V případě jakýchkoli pochybností k činnosti finanční instituce se můžete obrátit na Českou obchodní inspekci (ČOI), Finančního arbitra nebo přímo na soud. Za porušení zákona hrozí finanční instituci až několikamilionové pokuty.