To už je válka! CzechTek 2005 zaútočil na Prahu! Tisíce účastníků technoparty se do metropole přesunuly poté, co je v sobotu vyhnala policie z louky v Mlýnci na Tachovsku. Právě proti sobotnímu zásahu policie se technaři rozhodli demonstrovat. V jejich obležení se tak nejdřív ocitlo ministerstvo vnitra na Letné, potom i Úřad vlády! Asi 5000 demonstrantů házelo vejce, skandovalo, pískalo, nadávalo policistům do gestapa a doprava v okolí Úřadu vlády kolabovala! Dneska se to bude opakovat!


Metropole zažila jednu z největších demonstrací. Vzduchem létala vejce Technaři pařili Bublanovi pod okny. To Praha už dlouho nezažila! Metropoli včera znehybněly tisíce technařů, kteří se přesunuli z louky u Mlýnce na Tachovsku a před ministerstvem vnitra demonstrovali proti policejnímu zásahu! "Gestapo! Gestapo!" skandoval dav a vzduchem létaly nejen nadávky. Dokonce si na chvíli rozbalili aparaturu a CzechTek se rozjel přímo pod okny ministerstva! Zhruba po dvou hodinách se technaři přesunuli za dunění hudby přes Letenské sady k Úřadu vlády. "Gestapo! Gestapo!" skandoval kolem 14. hodiny asi pětitisícový dav před budovou ministerstva vnitra. Na policisty pak rozčílení technaři ukazovali vztyčené prostředníčky, padaly nadávky a dokonce létala vejce, která se rozbíjela o okna a zdi ministerstva vnitra! Jednomu z demonstrantů se podařilo fialovým sprejem napsat na boční stěnu ministerstva metrovými písmeny nápis "POLICIE - GESTAPO!". "Teď jsme přijeli z louky na Tachovsku a viděli jsme, jak policie kopala kanadama do kluků a holky mlátila obušky," popsal technař Václav Šroub. Demonstranty podpořil i poslanec a vládní zmocněnec pro lidská práva Sváťa Karásek. "Za bolševiků nás také rozháněli, když jsme hráli. Chce to změnu vlády a příští rok bude pořádné techno," vzkázal davu přes megafon. Podle ministra vnitra Františka Bublana byl ale zásah přiměřený a nezbytný. Podpořil ho i premiér Jiří Paroubek. "Žádné porušení zákona z řad policistů mi nebylo hlášeno. Samozřejmě lituji zranění na obou stranách, ale jak jsem již řekl, zásah byl nezbytný," sdělil Bublan. Podle prezidenta Václava Klause je ale zásah policie sporný a těžko obhajitelný. "Vidím to jako svého druhu zneužití ústavní funkce čestným předsedou ODS," reagoval následně na Klause Paroubek. Premiér dále tvrdí, že prezident neměl dostatek informací, podle kterých se policie před zásahem rozhodovala. Technaři svůj boj o letošní taneční party ale nevzdávali. Aparaturu si rozbalili přímo před ministerstvem a začali tančit! CzechTek 2005 se přesunul do Prahy! Krátce před 16. hodinou se pak technaři vydali přes letenskou pláň před Úřad vlády! Tam dorazili o 30 minut později. A zase to samé... Pískot, skandování, nadávky! Mezi Klárovem a Letenským tunelem byla odkloněna doprava! Krátce po páté hodině se demonstrace začala rozcházet. Pokračovat by měla ale už dnes!
Jak to včera vypadalo: 14:00 - V parku za budovou ministerstva vnitra na Letné se scházejí tisíce technařů. 14:10 - Začínají proslovy přes megafon. Demonstranty podpořil i poslanec Sváťa Karásek. 14:30 - Technaři se přesouvají před ministerstvo vnitra. Skandují "Gestapo! Gestapo!", házejí vejce, nadávají. 14:40 - Tisíce technaři rozbalují aparaturu a tančí. Přímo před ministerstvem! 14:50 - Demonstranti vyrážejí přes Letenské sady k Úřadu vlády. Protesty pokračuje! 15:20 - Dav dorazil před Úřad vlády. Doprava mezi Klárovem a Letenským tunelem je odkloněna. 17:00 - Technaři se pomalu rozcházejí. Zdá se, že demonstrace končí. Část ale asi míří na Pražský hrad.
CzechTek 2005: 200 raněných, jeden mrtvý. Policie použila vodní děla i slzný plyn Krvavá řež skončila masakrem Válka! Krvavá řež na technoparty v Mlýnci na Tachovsku skončila masakrem. Dvě stovky zraněných. Vrtulník odvezl z místy bitvy do nemocnice těžkooděnce s poraněnou páteří. A dokonce se i umíralo. Jeden z účastníků CzechTeku zemřel poté, co v noci z pátku na sobotu policie technaře definitivně vytlačila z pronajaté louky. "Na silnici u Janova ho v sobotu ráno zřejmě srazil kamión," uvedl ředitel tachovské policie Jaromír Kníže. Při krvavé řeži mezi těžkooděnci a technaři měli nejvíce práce lékaři. Ošetřili přes 100 zraněných. "Do nemocnic jsme odvezli 40 lidí. Bylo jich tolik, že z Plzně musely přijet další ambulance a z Tachovska jsem povolal i převozní sanitky nestátních dopravců. Do půl druhé v noci jsme pak ošetřovali zraněné policisty," uvedl Václav Kovařík z plzeňské záchranky. "Máme 47 zraněných mužů. Jeden má poraněnou páteř a dalších pět policistů utrpělo středně těžká zranění," řekl Kníže. Muži vrhli granáty do sedících, nevinných lidí, kteří křičeli: "Máme holé ruce." Policisté také rozbíjeli okna aut a dovnitř házeli dělbuchy se slzným plynem. I část technařů nebyla žádná neviňátka. Těžkooděnci měli rozkaz pustit skrz své řady lidi, kteří se do bitky nechtěli plést. Za záda policistů tak proklouzli agresívní technaři a zasypali je kameny. Nejkrvavější bitva se strhla u jednoho opevněného soundsystému, který při útoku těžkooděnců stále hrál. Výbuchy granátů se slzným plynem tu připomínaly exploze bomb při kobercových náletech. Na louce hořely role se senem a technaři je pouštěli z kopce dolů na policisty. Nakonec policie vyhrála a technaři začali kolem půl osmé lokalitu opouštět.