Čechy na dovolené nejčastěji potrápí zažívací problémy

„Nejvíce plnění v rámci cestovního pojištění evidujeme během letních měsíců v Chorvatsku, Turecku a Bulharsku,“ uvedla Lucie Ponertová, produktová ředitelka Slavia pojišťovny. Zajímavé také je, že Češi se častěji zapomínají pojistit, když odjíždějí na Slovensko.   

Podle podkladů Slavia pojišťovny patří mezi nejčastější zdravotní komplikace, se kterými čeští turisté vyhledají lékařskou pomoc, zažívací problémy, úrazy a komplikace spadající do ordinací ORL. „Mezi zcela běžné případy patří nevolnosti, evidujeme množství pohmožděnin a zlomenin, zejména u dětí pak záněty středního ucha, často se vyskytují i alergické reakce, popálení kůže nebo úpaly. Vážnější případy jsou často spojeny se sportem, jízdou na kole nebo vodními radovánkami, náklady se pak mohou vyšplhat až do stovek tisíc,“ potvrdila Lucie Ponertová.

Sportovní dovolená

Cestovní pojištění je třeba vždy přizpůsobit účelu vybrané dovolené. Plánujete, že budete provozovat rizikovější sporty, například potápění, horolezectví, vodní lyžování, surfování, sjezdy na horských kolech? Pak je třeba si tyto aktivity připojistit, pokud je pojišťovna nemá již zahrnuty v základním pojištění. Právě zranění způsobená při sportu patří mezi nejvážnější a související náklady rostou do statisíců.

Po Evropě levněji

V létě k moři, v zimně do Alp, pár výletů do Německa na nákupy, za příbuznými na Slovensko… Pokud cestujete několikrát do roka v rámci Evropy a chcete ušetřit, můžete využít např. EUROPOJIŠTĚNÍ od Slavia pojišťovny. Roční pojistné vyjde na pouhých 365 Kč (1 Kč na den), přitom platí celý rok a vy budete pojištěni i v případě opakovaných cest do zahraničí.

Na kolik vyjde v zahraničí zlomená noha?

Nikdy neříkejte nikdy. Pro představu o ceně lékařských ošetření nepojištěných cestovatelů uvádíme případ pana Janíčka, který si ve Francii při pádu z kola přivodil tříštivou zlomeninu. Byl převezen do nejbližší nemocnice, operován, následně tři dny hospitalizován a poté ve stabilizované poloze přepraven do ČR. Celkové náklady za poskytnutou zdravotní péči dosáhly hodnoty 270 000 Kč. A dovolená ho nakonec stála několikanásobně více, než měl původně v plánu. Mezi státy, kde je léčba obecně velice drahá, patří např. USA, Švýcarsko nebo severské země.

Autor: Slavia Pojišťovna

Necháváte během dovolené váš byt či dům bez dozoru?

Podle statistik Policie ČR patří prázdniny každoročně mezi období se zvýšeným počtem vloupání do bytů a domů. To potvrzují i statistiky Slavia pojišťovny. „Nejvíce náhrad za škody způsobené vloupáním evidujeme v období letních měsíců, kdy lidé odjíždějí na dovolenou. Průměrná výše škody, způsobené při vloupání, se pohybuje kolem 55 000 Kč. Tato částka zahrnuje nejen ukradené cennosti, ale také zničené vybavení (okna, dveře, zámky),“ doplňuje Lucie Ponertová. Před odjezdem na dovolenou se proto vyplatí překontrolovat, zda vaše pojistka domácnosti kryje také škody způsobené vloupáním. Pokud ne, nabízí Slavia pojišťovna krátkodobé doplňkové pojištění domácnosti k cestovnímu pojištění. To kryje cestovatelům právě škody způsobené v době jejich zahraniční dovolené.

Víte, jak postupovat, pokud v zahraničí potřebujete lékařskou pomoc a máte sjednané cestovní pojištění?

• V případě úrazu nebo nemoci v zahraničí co nejdříve kontaktujte asistenční službu, která je v českém jazyce k dispozici 24 hodin denně.

• Operátor asistenční služby vám vyhledá nejbližší vhodné zdravotnické zařízení.

• Pojišťovna poskytne garanci platby, takže s největší pravděpodobností nebudete muset za zdravotnické ošetření nic doplácet.

• Asistenční služba zprostředkuje konzultaci s českým lékařem, dohled nad způsobem léčby a bude také v kontaktu s vašimi nejbližšími.

• Pojišťovna v případě potřeby zorganizuje váš návrat do ČR (převoz sanitkou, vrtulníkem).

• Pokud bude třeba uhradit některé poplatky v hotovosti, pečlivě si uschovejte všechny doklady a lékařské zprávy.

• Po návratu do ČR kontaktujte vaši pojišťovnu, která vám uhradí nezbytné výlohy spojené s úrazem či nemocí.

Více informací nalezneta na www.slavia-pojistovna.cz.