Lednička

* Lednička není kino, zavírejte ji rychle. Delší dobu otevřené dveře způsobují námrazu a výrazně zvyšují spotřebu energie.

* Nedávejte do lednice teplé potraviny. Nejenže prudce zvýší teplotu uvnitř, a tím pádem i spotřebu, ale také riskujete, že se v nich budou množit bakterie.

* Pokud máte mrazák, vařte větší porce, které potom zamrazíte. Uspoříte nejen energii při vaření, ale také čas.

* Při přípravě masa či zeleniny do mrazáku si udělejte raději víc malých balíčků. V případě potřeby tak nemusíte vyndávat víc, než spotřebujete.

Voda

* Vodu na mytí a sprchování šetří pákové baterie. Zkracují dobu nastavování teploty vody a ušetří až 30 % energie vložené do přípravy teplé vody. Vodu ušetří i tzv. perlátor. Investice několika desetikorun se rychle vrátí na úspoře vody.

* Nemyjte nádobí pod tekoucí vodou. Úspornější je napustit si dřez. Vůbec nejúspornější je mytí nádobí v myčce.

* Potřebujete uvařit vodu? Nejrychlejším a nejlevnějším způsobem je varná konvice. Uvařte tedy vodu v konvici a přelijte ji do hrnce.

Sporák

* Nejvíc energie při vaření a ohřívání vám uspoří indukční sporák. Myslete na to, až budete nakupovat nový.

* Pokličky šetří peníze. Zrychlí dobu varu, a tak výrazně sníží spotřebu plynu či
elektřiny. Bez pokličky je spotřeba vyšší o 150 až 300 procent.

* Pořiďte si papiňák, dokáže uspořit až 60 procent nákladů na energie a 80 % času.

* Vybírejte správné hrnce. Nerezové vedou teplo lépe než smaltované. Zbavte se hrnců s nerovným dnem, spotřebují až o 30 % víc energie.

* Vyberte správnou velikost. Dno hrnce by mělo být stejně velké jako plotýnka, na které vaříte. Pokud je hrnec o 3 centimetry užší, spotřebujete o třetinu víc energie.

* Vypínejte plotýnky elektrického sporáku 10 minut před koncem vaření a pokrm dodělejte s využitím zbytkového tepla. Ušetříte tím značné množství energie.

* Při vaření šetřete vodou. Například litr vody tam, kde by stačil čtvrtlitr, zvýší spotřebu o 75 procent.