1) Peníze z kreditky patří bance

Při placení kreditní kartou disponujete penězi banky, nikoli tedy vlastními. Na rozdíl od běžných úvěrů však nabízí bezúročné období, během kterého neplatíte žádné úroky. Toto období trvá nejčastěji 45 až 55 dní a díky němu je kreditka výhodnou formou úvěru.

2) Hlídejte si bezúročné období

Pokud promeškáte bezúročné období, banka vám začne účtovat úroky. Měsíční úroková sazba se u kreditních karet pohybuje okolo 1,5 % a více. Úrok však platíte z celé částky, nikoli jen z její nesplacené části. Proto je vhodné si dobu splatnosti skutečně dobře hlídat. „Pokud se klient obává, že zapomene splatit peníze včas, může si zřídit inkaso. Banka si pak v předem určený den z běžného účtu klienta sama stáhne potřebný obnos peněz ke splacení úvěru. Díky tomu klient na kreditní kartu nemusí myslet a přitom má jistotu, že nebude muset platit úroky,“ vysvětluje Romana Lantorová, produktová manažerka Raiffeisenbank.

3) Využijte slevy a odměny

Při používání kreditní karty můžete výrazně ušetřit. Především díky věrnostním programům, do kterých karty bývají zapojeny. Pokud na svojí kreditce najdete logo bene+, iBOD, Sphere a podobně, můžete využívat výhody a slevy u partnerských obchodníků. K některým kreditkám banky nabízejí i balíčky pojištění. Třeba na pojištění prodloužené záruky, garanci nejnižší ceny, pojištění osobních a zakoupených věcí a pojištění zneužití karty.

4) Za utrácení dostanete odměnu

Mnoho českých bank klienty odměňuje za každou platbu vrácením jednoho až dvou procent z utracené částky. Peníze vrací zpět na účet (např. Raiffeisenbank, GE Money Bank), na penzijní spoření (Komerční banka), nebo vám dá na výběr z více možností (Česká spořitelna).

5) Dražší karty nabízejí asistenta

Majitelé kreditních karet s vyššími limity můžou využívat asistenční služby. Ty jim pomohou v domácnosti i na cestách. Asistent na telefonu objedná instalatéra či elektrikáře, zajistí lístky na koncert nebo odtah vozidla, a dokonce s vámi zkonzultuje i váš zdravotní stav.

K pořízení kreditky lákají vánoční akce

Uvažujete, že si pořídíte kreditku? Právě teď před Vánocemi některé banky přicházejí se speciálními akcemi, kterými lákají k nákupům kreditní kartou. Česká spořitelna své klienty odměňuje za první platbu novou kreditní nálepkou, na účet jim připíše 100 korun. U Raiffeisenbank můžete získat až 1 000 korun.