Vyplývá to z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny. A tohle všechno zjistil:

* tři čtvrtiny české populace si alespoň jednou v životě půjčily peníze

* většina z těchto lidí si však nepamatuje zásadní podmínky úvěru, který si sjednali

* polovina Čechů při výběru vhodného úvěru nesrovnává nabídky jednotlivých poskytovatelů

* pokud jsou Češi nespojení s úvěrem, tak většinou neudělají nic. Pouze 12 % aktivně řeší jeho refinancování.

Jak moc Češi využívají úvěry

Každý druhý Čech si v posledních pěti letech vzal úvěr. Lidé využívají nejčastěji bankovní (62 %) a až po něm nebankovní (51 %) spotřebitelské úvěry. Oblíbené je i sjednávání kontokorentu (48 %) a úvěru od stavební spořitelny (30 %).

Úvěrem se řeší rekonstrukce i běžný provoz domácnosti

Proč si lidé sjednávají úvěry? Záleží na tom, o jaký typ úvěru jde. S úvěrem od stavební spořitelny nejčastěji zrekonstruují nebo představí nemovitost (59 %). O něco méně lidí (40 %) i pak díky němu pořídí vlastní bydlení.

Ostatní typy úvěru, jako jsou bankovní a nebankovní spotřebitelské úvěry, pak nejčastěji slouží na běžný provoz domácnosti (zejména kontokorent – 41 %) a na nečekané výdaje (56 % spotřebitelských úvěrů). „Téměř 30 % respondentů však pomocí spotřebitelských úvěrů financuje i úpravy bydlení, což není příliš vhodné řešení. Úroková sazba je zde totiž mnohem vyšší než u úvěru, který je na tyto účely přímo určen,“ komentuje výsledky průzkumu Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Výše půjčené sumy pak záleží na účelu. Tedy na tom, nač chceme peníz použít. Pro nižší částky (do 50 000 Kč) jsou nejoblíbenější spotřebitelské úvěry a kontokorent. Pro sumy nad 50 000 korun jsou nejvyužívanější bankovní spotřebitelské úvěry. A nakonec, pro ty nejvyšší částky, které chtějí využít pro bydlení, míří více než polovina lidí do stavební spořitelny.