Rodiče budoucích studentů zase zajímá to, jestli se na vybrané vysoké škole platí školné, a jak to po studiu bude s hledáním práce. Studenti i jejich rodiče přitom odpovědi na své otázky najdou pěkně přehledně na jednom místě. Kariérní portál Jobs.cz nabízí i kompletní on-line databázi vysokých škol a univerzit působících v Česku.

Výběru školy věnujte čas

Zdá se vám, že přijímačky jsou ještě daleko? Vzhledem k tomu, že je v Česku možné studovat bezmála 7500 oborů, je lepší si na výběr té nejvhodnější vysoké školy nechat co nejvíc času. „Všechny informace v přehledu průběžně ověřujeme a doplňujeme, aby u nás zájemci snadno našli vše podstatné pro své zásadní rozhodnutí, “ říká Jan Nehasil, šéf sekce vzdělávání na Jobs.cz.

Udělejte si rychlotest

Pokud máte strach, že vaše znalosti na vybranou školu nestačí, můžete si na Jobs.cz zkusit udělat zdarma test, který připravila společnost Scio. Je to vlastně zkrácená verze Národních srovnávacích zkoušek. Složení každé zkoušky trvá zhruba půlhodinku. „Podle dosažených výsledků získáte představu, zdá máte na vybraném oboru šanci,“ popisuje možnosti služby Nehasil.

Zájemci o studium si můžou zkusit otestovat obecné studijní předpoklady, znalosti z matematiky, ze základů srovnávacích věd a test z angličtiny nebo němčiny. Pokud vůbec nevíte, kterým směrem se vydat, můžete taky vyzkoušet test Na co se hodím. Jeho výsledky vám napoví, pro co máte nejlepší předpoklady.

Studujte při práci

Pracujete, máte »jen« maturitu a je vám líto, že jste si neudělali vysokou školu? Jde to i teď! Šanci máte pořád. Můžete studovat »dálkově«, i když se tomu nyní říká kombinovaná forma studia. Tenhle typ studia nabízí řada vysokých škol. Stačí se jen podívat.

Co najdete na webu:

* Kompletní přehled univerzit a vysokých škol, které je možné hledat podle oborů nebo klíčových slov.

* Pomocí testu je možné zjistit, jaké jsou šance na přijetí na různých fakultách

* Test Na co se hodím

* Přehled škol, které nabízejí získání titulu MBA