A jsou to také ženy, které jsou se svým platem častěji pod hranicí mezinárodně stanoveného nízkého výdělku. V Česku je pod touto hranicí 26 procent žen a 15 procent mužů. Tihle chudí pracanti nepobírají ani dvě třetiny mediánu, tedy zhruba 13 770 korun hrubého. A každá dvanáctá žena dokonce vydělává (včetně prémií) pouhých 11 000 korun hrubého!

Hranice chudých výdělků se tak týká především žen. „Víc než čtvrtina jich pracuje za nízké výdělky, kdy hovoříme o pracující chudobě,“ říká Dalibor Holý z Českého statistického úřadu.

Jenže čím více obě pohlaví vydělávají, tím vyšší je rozdíl mezi platem muže a ženy. „U pěti procent nejméně placených zaměstnanců jsou si ženy a muži rovni. Pak rozdíl ve výdělcích ale velmi rychle roste,“ říká Dalibor Holý z Českého statistického úřadu. A největší rozdíly ve výdělcích jsou právě u nejvyšších platů. Procento žen, které si vydělají nejvíc, bere více než 73 000 korun. Tuto sumu však mají více než tři procenta mužů. A procento těch s nejvyšší odměnou se platově vyšvihnou nad 121 000 korun.

Platy ženám kazí děti

Ženy většinou vydělávají o tisíce korun měsíčně méně než muži. Platové nůžky se přitom začnou rozevírat hned na začátku pracovní kariéry a s přibývajícími roky se situace většinou jen a jen zhoršuje. Nejhůř jsou na tom ženy po třicítce, kdy odejdou na mateřskou a rodičovskou dovolenou, přeruší svou kariéru a marně pak po zbytek svého pracovního života své kolegy dohánějí. „U většiny mužů naopak k žádnému přerušení kariéry nedochází. Plynule postupují po kariérním žebříčku a získávají tak výhodu, kterou ženy po návratu do práce již nikdy nedoženou,“ potvrzuje statistik Dalibor Holý. Kromě času strávených doma s dětmi pak platy ženám sráží i to, že často pracují ve špatně ohodnocených povoláních.

9 nejchudších ženských profesí

Servírky      11 231 Kč

Pracovnice ostrahy, vrátné        11 423 Kč

Pomocnice v kuchyni      11 511 Kč

Uklízečky v budovách    11 755 Kč

Švadleny, šičky     12 545 Kč

Pekařky a cukrářky         13 270 Kč

Kuchařky    13 772 Kč

Prodavačky v prodejnách         13 877 Kč

Pomocnice ve výrobě      14 426 Kč

Zdroj: ČSÚ

Nejvíc berou Husákovy děti

Už na začátku kariéry berou ženy mzdu asi o tisícovku nižší než jejich mužští vrstevníci. Pak se ale muži do kariéry i výdělků pořádně »opřou«. „U hodně mladých mužů jsou mzdy nízké, ale rychle rostou. Do čtyřicítky si polepšují. Nejvíc vydělávají muži mezi 35 a 39 lety. Nejvyšší mzdy tedy mají tzv. Husákovy děti,“ uvedl statistik Holý. Na rozdíl od mužů se platy žen okolo třicítky zastaví a někdy se dokonce propadnou. „Ve věku od 35 do 39 se ženy musí starat o malé děti. Rozdíl se z tisícovky rozestoupí. Před čtyřicítkou je už přes 6000 hrubého. Ženy už pak muže nikdy nedoženou,“ dodal Holý.

Chlapi, pozor! Tady bereme víc my.

Najdou se ale i profese, kde ženy vydělávají více než muži. Je jich ale jako šafránu a navíc rozdíly v platech jsou spíše »kosmetické«. Nepatrně víc než jejich kolegové berou například učitelky na základních a středních školách, soudkyně nebo psycholožky. Pár žen se může pochlubit i vyšším platem u policie nebo u hasičů. Více než jejich kolegové si někdy vydělají i recepční, kuchařky a servírky nebo řidičky MHD.