Kreditka prakticky nabízí nejlevnější půjčku na trhu. Příčinou je takzvané bezúročné období. Jestliže vrátíte vyčerpané peníze bance zpět v tomto období, neplatíte žádný úrok. Bezúročné období se pohybuje nejčastěji v řádu 35 – 55 dní. Pokud teď vyřešíte náhlý finanční kolaps kreditkou, zaplatíte dluh – bez úroků – až v lednu, po výplatě. Je ale nutné si hlídat termín bezúročného období, které nabízí právě vaše kreditka.

Za placení dostanete něco zpět

Za to, že platíte »jejich« kreditkou nabízejí banky zajímavé výhody. Ty se liší podle banky i typu kreditky. Mezi nejvýhodnější bonus patří asi ten, že pokud vrátíte peníze v bezúročném období, nejenže neplatíte žádný úrok, ale navíc získáte část utracených peněz zpět na svůj účet.

Splátky ohlídá inkaso

Stále mějte na paměti, že když platíte kreditkou, tak si půjčujete. Proto si půjčujte jenom, pokud víte, že budete mít na splácení. Hlídejte si i bezúročné období. Pokud ho neuhlídáte, čeká vás vysoký úrok. Měsíční úroková sazba se u kreditních karet pohybuje okolo 1,5 % a více. Navíc úrok po uplynutí bezúročného období platíte z celé částky, nikoli jen z její nesplacené části. „Pokud se klient obává, že zapomene splatit peníze včas, může si zřídit inkaso. Banka si pak sama stáhne v předem určený den potřebný obnos peněz ke splacení úvěru z běžného účtu klienta. Výši útraty pomohou ohlídat i limity, které je na kartě možno nastavit,“ říká Romana Lantorová z Raiffeisenbank.

5 tipů, jak s kreditkou ušetřit

1) Plaťte s ní běžné nákupy. Díky tomu můžete získat slevu až 2 % z každého nákupu od banky + případně další procenta slevy u obchodních partnerů.

2) Hlídejte si bezúročné období a ptejte se na výši úroku po jeho skončení.

3) Porovnejte si poplatky, které za vedení kreditky platíte. I kreditní kartu můžete mít zdarma.

4) Sledujte aktuální nabídky bank, abyste měli přehled o výhodnosti té svojí karty

5) Nepoužívejte kreditní kartu k výběrům z bankomatů, je s tím spojený vysoký poplatek

Banky nabízejí smršť kreditních výhod

Banky se předhánějí ve výhodách, které společně s kreditkami nabízejí. Vybírat můžete mezi různými nabídkami pojištění, třeba proti zneužití karty nebo pojištění osobních věcí. Například Era nabízí zdarma pojištění proti poškození, zničení nebo odcizení věci koupené Era kreditkou 6 měsíců od nákupu. Výhodné jsou i asistenční služby nebo prodloužená záruka. „Ojedinělým druhem pojištění je garance nejnižší ceny, která uživateli karty vrátí rozdíl ceny až 20 dnů po nákupu,“ uvádí Romana Lantorová z Raiffeisenbank.

U některých kart sbíráte body, a díky nim pak máte slevy na různé služby nebo nákupy. Jiné banky vás zase rovnou vrací procenta z nákupu. Pokud vám tedy banka nabídne 2 % z útraty (většinou je tam ale limit na maximální útratu), znamená to, že když s kartou utratíte 10 000 korun za měsíc, vrátí se vám 200 Kč. Nedostanete je sice na účet, ale váš dluh u banky se sníží na 9800 Kč.

Jaké kreditné karty a výhody nabízí naše banky se podívejte do fotogalerie pod článkem.
Fotogalerie
1 fotografie