Jak dostat zaplaceno

Abyste za svá videa dostali zaplaceno, musíte splnit několik podmínek. Nejdřív musíte umístit na YouTube video, které nasbírá tisíce shlédnutí, nebo kanál, který má tisíce fanoušků. Pak se stačí přihlásit do YouTube Partnerského programu a reklamního programu Google AdSense, který umísťuje reklamu na internet i do videí. Za každé shlédnutí vašeho videa s reklamou inzerent zaplatí určitou částku, z níž vám Google pošle zhruba dvě třetiny. To může být i kolem 2 haléřů.

Tohle vám zvedne sledovanost

Když video natočíte v angličtině, nebo alespoň s cizojazyčnými titulky, otevřete se světu a místo 5 milionů českých diváků měsíčně ho může vidět celá 1 miliarda lidí (diváci YouTube celosvětově).

 Všechno musí být vlastní

Videa, která chcete na YouTube zpeněžit, musí být kompletně vaše práce. Nesmíte v nich používat cizí hudbu, ukázky z filmů nebo televizních pořadů, ani třeba záznam z cizího koncertu. Jinak porušíte pravidla a administrátoři vám reklamy mohou zablokovat. Pro ty, kteří nemají možnost si hudbu nahrát, nabízí YouTube písničky k volnému použití.

Kdo je úspěšný na českém YouTube

Populární ViralBrothers, Čeněk Stýblo a Erik Mendík, se svými vtipnými videi, která je živí od jara 2012, kdy dali v práci výpověď. Jejich kanál odebírá 475 tisíc lidí a nejlepší video posbíralo přes 4 miliony diváků.

Frčí kosmetika i dorty

Další čeští tvůrci vydělávají na tzv. »jak na to« videích. Třeba mladá vizážistka na kanálu »Get The Louk« nebo vypracovaná cvičitelka na kanálu »Czech Fitness Girl«. Na téma »jak naladit kytaru« vsadil muzikant na svém kanálu »Na nástroj«. Kanál »Timidekor« zase učí, jak dělat kreativní dorty.

Buďte sexy

Někdy stačí málo, jen poutavě hovořit o svém životním stylu, svých snech, ukázat, jak se bavím s kamarádkami, a stane se z vás internetová hvězda. To se povedlo Dominice Myslivcové, Natalii Sadness nebo TheOnlyLuca, jejíž jednoduché video v angličtině vidělo téměř 23 milionů lidí po celém světě. Svým klipem Rich Boy je také hodně provařená Nicky Tučková alias mladá ostravská herečka Táňa Malíková. Řada lidí je obdivuje, řada nesnáší, ale všichni si jejich videa posílají mezi sebou. A diváci narůstají:

TheOnlyLuca: Strippin (22 834 787 shlédnutí)

Viral Brothers: Debilní kecy matek (4 198 300 shlédnutí)

Czech FitnessGirl: Sexy bikiny yoga workout (3 699 834 shlédnutí)

Timidekor: Dort s mašlí (279 902 shlédnutí)

GetTheLouk: Halloween: Zombie Makeup Tutorial (69 589 shlédnutí)

NaNastroj.cz: 13. První písnička (40 953 shlédnutí)

Český YouTube

* Češi na něm zhlédnou za měsíc 500 milionů videí

* Průměrné video má délku tři a půl minuty

* Každé 10. video je zhlédnuto z mobilního zařízení.

* Mezi 50 nejodebíranějších českých kanálů patří: 27 herních, 15 hudebních, 6 komediálních a zábavných a 2 video blogy.