Podle ceny nakupuje potraviny téměř každý Moravák (84 %). Důležitá je ale i pro většinu lidí v Čechách (82 %). Jen Pražané to moc neřeší, a tak je cena důležitá jen pro tři čtvrtiny (75 %). Vyplývá to z průzkumu, který pro společnost Cetelem provedla agentura Stem/Mark.

Ale to není všechno. Zatímco většina naštvaně nadává na stále vyšší a vyšší ceny, Praha se opět vymyká. Výdaje za potraviny v ní považuje za přiměřené 73 procent lidí. Zbytek národa je daleko pesimističtější. S cenou jídla je tak srozuměný jen zhruba druhý Moravák (57 %). V Čechách je s cenou smířených 67 % lidí.

Na Moravě jde ale často stranou i kvalita. Moraváci moc nečtou (32 %) informace o složení potravin a hodně nakupují (55 %) podle slevových letáků. Zbytek republiky je výrazně obezřetnější.  V Praze nečte složení jen každý pátý nakupující a v Čechách každý šestý. Podle slev pak nakupuje 53 % Čechů, ale jen 35 % Pražáků. Ti si také nejvíc z celé republiky oblíbili farmářské trhy. Nakupují na nich tři čtvrtiny dotázaných na rozdíl od Čech, kde je to jen 46 % a Moravy, kde je to 44 procent.

Fotogalerie
4 fotografie