Všechno mají v rukou obce. Ty totiž můžou během voleb do Poslanecké sněmovny ve dnech 25. – 26. října nezaměstnané využít. Lidé bez práce si můžou přivydělat dvěma způsoby - buď můžou pracovat jako členové okrskové volební komise, nebo při roznášení volebních letáků.

Práce v okrskové volební komisi

Tahle práce je velmi specifická a její obsah stanoví zvláštní právní předpis. Jednoduše řečeno – není možné vykonávat ji na základě pracovněprávního vztahu, tudíž ani na základě dohod o provedení práce.

Člen okrskové volební komise totiž nedostává mzdu ani plat, ale má nárok na zvláštní odměnu. Obec, která odměnu vyplácí, přitom není v pozici zaměstnavatele a tak nemá oznamovací povinnost. Nikomu nic nemusí oznamovat ani nezaměstnaný. A dokonce ani není nutné ze získané odměny odvádět pojistné na sociální zabezpečení. Po celou dobu, kdy uchazeč o zaměstnání vykonává funkci člena okrskové volební komise, může, v případě, že na ní má nárok, pobírat podporu v nezaměstnanosti.

Roznášení hlasovacích lístků

Složitější je to u roznášení hlasovacích lístků. Pokud s k tomu starosta obce krátkodobě najme nezaměstnaného, je potřeba uzavřít dohodu o provedení práce. Oznámit to pak musí úřadu práce jak obec, tak i krátkodobě přijatý nezaměstnaný. Ten musí informovat úřad práce o tzv. nekolidujícím zaměstnání nejpozději v den nástupu. Pokud pobírá podporu v nezaměstnanosti, přeruší mu úřad práce její výplatu na dobu, kdy bude pracovat. Jakmile v zaměstnání skončí, začne mu ji úřad zase vyplácet.

Maximálně si může člověk takhle přivydělat polovinu minimální mzdy (v současné době 4 250 Kč).