Exekutor si tak posvítil právě na paní Lídu - obstavil jí plat, zabavil peníze na účtu a veškeré úspory, vydražil nemovitost, kterou zdědila po rodičích… Teď musí žena vyjít s životním minimem 3 410 korun na měsíc!

Vzali i poslední úspory

Štěstí se paní Lídě vyhnulo velkým obloukem.  Když se totiž v zoufalé situaci obrátila na oddlužovací společnost, ta ji připravila o poslední naspořené peníze - celkem 16 500 korun. „Jedna oddlužovací pražská firma mi zaručila, že připraví všechny potřebné dokumenty a zajistí předložení materiálů k insolvenčnímu soudu. Tvrdili, že mají s oddlužováním lidí zkušenosti a že návrh, který vypracují, u soudu zaručeně projde,“ svěřila se Blesku paní Lída. Návrh měl stát 20 000 korun, firma ale dala Lídě exkluzivní slevu tři a půl tisíce.

„Návrh, který mi vypracovali, bych si zvládla napsat sama,“ říká zoufalá žena.. Před projednáním u soudu paní Lída návrh vzala zpět, nemohla se smířit s faktem, že bude celých pět let jen přežívat, aby splatila celý dluh a bývalý manžel bude bez dluhů a povinnosti je splácet a v pohodě si žít svým životem. Už třetím rokem tak splácí za exmanžela a z půjčených peněz neviděla ani korunu...

Musela si vzít podnájemníka

 „Bývalý muž má nekontrolovatelné příjmy, takže nic neplatí.  Jako státní zaměstnanec jsem to odnesla já,“ pokračuje ve vyprávění. Aby vyžila s třemi tisíci měsíčně, musela si do malého nájemního bytu najít spolubydlící.

Do breku je tak Lídě každý měsíc, když vidí, jak směšná částka ji zbývá na výplatní pásce. „S manželem jsme spolu žili 36 let, on se teď o nic nezajímá, nechá mě splácet svoje dluhy a sám se má dobře. Je ubíjející, že v tomhle státě vykonavatele nezajímá pravý dlužník. Zaměří se na toho, kdo je slušný a chodí do práce – odtud není před dluhy úniku“ ukončuje svůj příběh zoufalá žena.

Co na to odborník?

„Zoufalým lidem ve finanční tísni nabízejí pomoc nepoctiví podnikatelé, kteří jim naslibují pomoc s osobním bankrotem. Často se tváří jako finanční poradny. Ale na rozdíl od neziskových organizací, které pomáhají zdarma, si tyto firmy účtují nemalé poplatky. Dlužníci zaplatí v naději, že budou mít klid a zbaví se dluhů. Tito »zprostředkovatelé« ale nabízejí za poplatek pomoc s osobním bankrotem i lidem, u nichž vědí, že nemají dostatečný příjem, a nikdy nemohou splnit podmínky pro oddlužení. K insolvenci je přemlouvají, protože od každého dlužníka vyberou poplatek v rozmezí od 8 do 20 tisíc korun. Až 40% žádostí o osobní bankrot je ale zamítnuto a lidé o tyto poplatky přijdou,“ vysvětluje ředitel právního oddělení Provident Financial Martin Šváb.

Pomoc existuje

Ocitli jste se v situaci, kdy musíte splácet dluhy, na které nemáte? Naštěstí existují instituce, na které se můžete obrátit – jejich poradenství nic nestojí. Tady vám pomůžou:

www.obcanskeporadny.cz

www.financnitisen.cz

www.ekcr.cz

www.clovekvtisni.cz

Fotogalerie
2 fotografie