Právě do zaplavených oblastí se začali stahovat lichváři, se svými »vyhodnými« půjčkami. Chudáci, zničení velkou vodou, jsou pro ně často snadnou obětí. A až za pár měsíců zjistí, že co jim nevzala voda, sebrali jim lichváři. Rychlé půjčky se totiž můžou protáhnout roky placení neúměrných úroků. V horším případě pak může skončit i ztrátou majetku.

S půjčkou zbytečně nespěchejte

Doklady zničené vodou, nebo úplně ztracené. To řadu lidí místo do banky, kde doklady vyžadují, žene do náruče lichvářů. Ti se totiž často chlubí, že nic nevyžadují. Ale právě to je varovný signál. Že s půjčkou není něco v pořádku.

„Ten, kdo půjčí bez dokladů a bez základního ověření finanční situace žadatele, je bezpochyby rizikovým poskytovatelem úvěru,“ říká jeden z autorů Navigátora bezpečného úvěru Petr Teplý, výzkumný pracovník Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Navigátor bezpečného úvěru se přitom snaží lidem nabídnout cestu k bezpečné půjčce a zlepšit finanční gramotnost Čechů.

Podle Teplého by se lidé neměli nechat přesvědčit tím, že je možné úvěr získat rychle a snadno. „Je lepší nejprve zajistit náhradní doklady, a teprve poté řešit svou finanční situaci,“ dodává Teplý. Jak upozorňuje, historicky se právě například po záplavách objevuje větší počet těch, kdo s lichváři bojují.

Jak poznat lichváře

* Je to bezejmenná společnost, která existuje jen pár měsíců

Dobře si rozmyslete, než si půjčku vezmete
Autor: profimedia.cz

* RPSN, což je roční procentní sazba nákladů, je vyšší než 100 %

* Nejde o banku nebo člena ČLFA (České leasingové a finanční asociace)

* Nemají skutečnou adresu, na které fungují

* Peníze vám doslova nutí

* Chtějí poplatek za poskytnutí půjčky předem

* Přijedou až k vám do obýváku

* Půjčují i nezaměstnaným

* Za malou půjčku chtějí ručení domem

* Za nesplácení požadují vysoké sankce

* Ve smlouvě nechávají prázdná místa

* Propagují, že se nedívají do registrů

* Půjčují i lidem bez příjmů

* Chtějí, abyste volali na čísla, která začínají 906…

* Trvají na tom, že smlouvu musíte podepsat hned teď

* Datum splatnosti mění každý měsíc

Zdroj: Navigátor bezpečného úvěru

Rady pro zaplavené: Jak nenaletět podvodníkům

1. Snažte se využít pomoc v hmotné nouzi, kterou občanům poskytuje stát. Získáte tím čas na klidné řešení dalších problémů.

2. Jestli si chcete vzít spotřebitelský úvěr, zaměřte se vždy na banky a značkové nebankovní úvěrové společnosti. Nedejte na plakátky a reklamy, které slibují rychlé peníze bez potřeby prokázání příjmu.

3. Než podepíšete smlouvu, důkladně si ji pročtěte. Pokud to jde, požádejte o pomoc rodinné příslušníky nebo přátele, kteří žijí mimo zaplavenou oblast. Jste totiž ve stresu, který snižuje vaši schopnost soustředění.

4. Pokud si berete úvěr jako překlenovací řešení před tím, než dostanete peníze od pojišťovny, raději počítejte s menší vyplacenou částkou. Pravděpodobně od pojišťovny nedostanete sto procent škody, a proplacení se může zdržet. Tomu přizpůsobte nejen částku, ale také podmínky za jakých budete splácet, včetně termínu splacení úvěru.