Pobyt za hranicemi všedních dní si letos neodepřou hlavně mladší věkové skupiny, především mladé páry a rodiny s dětmi. Naopak nejméně se na dovolenou chystá střední generace.

Téměř nikdo se ale kvůli své dovolené nechystá zadlužovat. Nejzodpovědněji se kupodivu chovají ti nejmladší. Velká většina lidí mezi 18 až 29 lety (67 %) si zaplatí dovolenou ze svých úspor. Snaha využít k dovolené své vlastní úpory, je ale napříč všemi generacemi. Podle průzkumu ING Bank Svět spoření se tak pouze 3 procenta lidí chtivých dovolené plánují zadlužit.

Jsme zodpovědnější

„Je potěšující, že většina českých domácností plánuje dovolenou zodpovědně a chystá se výdaje s ní spojené pokrýt z vlastních finančních zdrojů bez zbytečného zadlužování,“ řekl Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank ČR. „Dovolená je jedním z nejčastějších důvodů, proč Češi spoří. Pro naprostou většinu z nás jsou dny volna něčím, na co se dlouhodobě těšíme a příjemné pocity z nich bychom si proto neměli kazit dozvukem závazku v podobě nesplaceného úvěru,“ dodal Vaníček.

Většina lidí (54 %) pak doufá, že jejich letošní výdaje na dovolenou nepřekročí ty loňské. Pro čtvrtinu bude dovolená dražší a jen 10 % plánuje, že rodinný rozpočet zatíží méně.