Desetitisíce lidí tak peníze sice poslaly, ale na špatné číslo účtu. „Chyba v softwaru smluvního dodavatele tisku způsobila, že na složenkách byly uvedeny různé neexistující bankovní účty,“ říká mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Homolová.

Podle ní už všichni lidé, kterým byly chybné složenky rozeslané, dostali omluvný dopis finanční správy a složenku se správně uvedenými údaji. Náklady na vytištění složenek i omluvné dopisy zaplatí dodavatelská firma, která problém způsobila.

O vrácení peněz si musíte požádat

Lidé, kteří peníze na špatné účty poslali, sice o své peníze nepřijdou, ale daň samozřejmě zaplacenou nemají. A aby své peníze dostali zpět, musí si je vyzvednout na poště (pokud zaplatili složenkou). O poštovné nebo poplatek za převod z účtu si pak budou muset požádat také, tentokrát na finančním úřadě.

Pozor! Daň z nemovitostí musíte zaplatit nejpozději do 31. května.

Složenky lidem zamotaly hlavy
Autor: profimedia.cz

Za chybu s účty sice finanční úřady nemůžou, přesto je řada lidí naštvaná. Špatná čísla jsou jen jednou z věcí, která letos lidem zamotala hlavu. Někomu totiž ještě pořád složenky nedorazily. Poctivce, kteří daň zaplatili už na začátku letošního roku, zase vyděsila složenka, která jim stejně přišla.

„Finanční správa rozesílá složenky všem poplatníkům, bez ohledu na to, zda již daň z nemovitostí uhradili nebo nikoliv. Důvodem jsou informace, které jsou jednak na složence samotné (název finančního úřadu a číslo bankovního účtu pro placení daně z nemovitostí),“ vysvětluje mluvčí Homolová. Na složence je upozornění, že je rozesílána i těm, kdo již zaplatili, mnoho lidí ale tuto informaci přehlédlo.

Více nemovitosti na jedné složence

Všechny, kteří mají více nemovitostí v jednom kraji, pak mohla zmást suma, kterou na složence našli. Na rozdíl od minulosti totiž chodí jedna složenka na daň za všechny nemovitosti, které se nachází na území jednoho kraje.

Bílý proužek se složenky si schovejte

Složenka neslouží jen k zaplacení daně, ale i jako důležitý zdroj informací. Na oddělitelné části složenky je uvedená nejen celková částka daně (za všechny nemovitosti, které se nacházejí na území jednoho kraje), kterou je nutné zaplatit, ale také územní pracoviště místně příslušného finančního úřadu, kde má konkrétní majitel nemovitostí uložen spis k dani z nemovitostí.