Zhruba dva měsíce mohou lidé s řidičským průkazem skupiny B na osobní auta jezdit i na motocyklech o obsahu až 125 kubických centimetrů. Zaznamenáváte už zvýšený zájem o financování takových motocyklů?

V současné době zaznamenávají prodejci, se kterými spolupracujeme, zvýšený zájem klientů o kalkulaci úvěrů na tyto motocykly. Hlavní nákupní horečku očekáváme až během dubna a května, kdy nastane sezóna prodeje motorek obecně a kdy se snad i zlepší počasí. Pro ty, kteří se ji rozhodnou financovat u prodejců prostřednictvím Motoúvěru od Cetelem, jsme jako bonus připravili Motokartu Cetelem.

Jaké konkrétní výhody tedy Motokarta Cetelem představuje?

Klienti prostřednictvím této karty získávají bonus 2000 Kč na nákup pohonných hmot u jakékoli čerpací stanice. Součástí úvěrové karty je i úvěrový rámec ve výši 5000 Kč, který lze využít prakticky na cokoli a na který se v případě plateb u obchodníka vztahuje 55denní bezúročné období. Klienti mohou navíc díky kartě získat každý měsíc až 150 Kč jako odměnu za nákupy. Další výhodou karty jsou slevy ve výši až 25 procent u obchodních partnerů v rámci Bonus Clubu

V loňském roce jste začali nabízet úvěry určené na financování aut a motocyklů i pro podnikatelské subjekty a firmy. Co vás k tomu vedlo?

Jedním z důvodů, který nás k tomuto kroku vedl, je skutečnost, že více než polovina nákupů vozidel je realizována podnikatelskými subjekty. A také jsme tím samozřejmě vyšli vstříc prodejcům, kteří jsou s našimi produkty spokojeni a chtějí je nabízet i podnikatelským subjektům.  

Jaký je o tyto úvěry a obecně o úvěry na auta zájem? V loňském roce prodej aut téměř stagnoval.

Ukázalo se, že začít nabízet Autoúvěr pro podnikatelské subjekty byl krok správným směrem. Poptávka po financování vozidel ze strany podnikatelů má růstovou tendenci a splňuje naše očekávání. Zvyšující se zájem o úvěr určený k financování aut mají ale i fyzické osoby. Obě skupiny zákazníků lákají především výhodné úrokové sazby, nulové poplatky a dostupnost úvěru přímo u prodejce. Roční úrok se pohybuje již od 7,99 %. Tato sazba se vztahuje na vozy do 4 let stáří. V případě fyzických osob lidé volí Autoúvěr Cetelem také z toho důvodu, že nabízíme přímo u prodejců úvěr bez zajištění vozidlem. Auto je tedy ihned ve vlastnictví klienta - má u sebe technický průkaz a vůz může například kdykoli prodat.

Jaké vozy nejčastěji financujete?

Struktura financovaných vozů samozřejmě kopíruje podíly prodejů jednotlivých značek na českém trhu. Největší podíl má tedy značka Škoda následovaná značkami VW, Ford, Renault atd. Vzrůstající tendenci mají korejské značky Hyundai a KIA, ale také luxusnější značky Audi a BMW.

Jaké kritérium je pro lidi při výběru vozidla nejdůležitější? Spotřeba, značka nebo stáří vozidla?

Je to do značné míry individuální, ale v době složité hospodářské situace sledují lidé více než v minulosti spotřebu paliva. Samozřejmě záleží na tom, kolik má kdo financí. Nicméně díky Autoúvěru Cetelem si lidé, kterým to umožňuje výše pravidelných příjmů, mohou pořídit lepší, a tedy i úspornější vozidlo. Zaplacené úroky se jim vrátí v nižších nákladech na provoz vozu a zvýšené bezpečnosti.

Na co by si lidé měli dát při nákupu ojetého vozu pozor? Myslíte, že jsou Češi při nákupu auta dostatečně obezřetní?

Především by měli nakupovat auto u prodejců, kteří umožňují prověření jeho stavu a původu, a v ideálním případě nabízí na auto prodlouženou záruku. Co se týče parametrů financování, znalost lidí se zlepšuje. Nicméně doporučujeme sledovat zejména výši RPSN, úroků a případných poplatků.

Více na  www.cetelem.cz