K uhrazení exekuce se zkrátka použije, co jde. Příjem, jako příjem. Zákon umožňuje kromě důchodů postihnout i další příjmy, do kterých byste to neřekli. Jen loni postihli exekutoři i na 3700 dávek nemocenského pojištění. Tedy srazili matkám mateřskou a nemocným nemocenskou. Přes 77 tisíc exekucí pak dopadlo na sociální dávky, podpory v nezaměstnanosti, rodičovské a další dávky vyplácené Úřady práce.

Zabavit nelze vše

Soudy, správní orgány, nebo exekutoři jednoduše exekučním příkazem informují Českou správu sociálního zabezpečení, nebo Úřad práce a ty začnou srážet z vašeho důchodu, nemocenské, mateřské či podpory. O celý důchod, mateřskou ani podporu ale nepřijdete. I v tomto případě, jako u jiných exekucí, musí dlužníkovi zbýt takzvaná nezabavitelná částka. Není to mnoho, ale podle zákona by tato částka měla stačit na uspokojování životních potřeb.

Sem volejte pro radu

* s dotazy na exekuční srážky z důchodu se můžete obracet na call centrum pro důchodové pojištění na tel. číslo +420 257 062 860

* s dotazy týkajícími se srážek z dávek nemocenského pojištění (nemocenská a mateřská) volejte na call centrum pro nemocenské pojištění na tel. číslo +420 840 406 040

Na tyhle příjmy exekutor sáhne...

Kromě pravidelné mzdy může soudní exekutor postihnout i vaší nemocenskou, ošetřovné za péči o nemocného člena rodiny, mateřskou, důchod, stipendium či podporu v nezaměstnanosti. Postihne i přídavky na děti, nebo rodičovský příspěvek.

... a na tyhle nemůže

V celé výši vám zůstanou dávky v hmotné nouzi, porodné či pohřebné, příspěvek na bydlení a dávky sociální péče, na které mají nárok zdravotně postižení.

Tolik vám zabaví
Při exekucích peníze jen letí, nasčítají se za nejrůznější poplatky, tomu by měl nový zákon zamezit.
Autor: profimedia.cz

Od vašeho příjmu (důchodu, dávek atd.) se odečte takzvaná nezabavitelná částka. Ta je 6 064, 66 Kč a za každou vyživovanou osobu (manželka, nezaopatřené děti) připočtete 1 516, 16 Kč. Po odečtení této nezabavitelné částky se zbytek příjmu rozdělí na třetiny. Na uhrazení dluhu se použije jedna třetina, ale když jde o alimenty a další přednostní pohledávky, dvě třetiny. Zbytek vám zůstane.

Příklady:

Invalidní důchodci – na muže je vypsána exekuce kvůli nezaplaceným hrncům z předváděcí akce. Bere plný invalidní důchod 10 597 korun a jeho žena starobní důchod 10 141 korun. Manželé si k nezabavitelné částce připočtou vždy 1 vyživovanou osobu za toho druhého, takže jim exekutor nemůže zabavit 7580,82 korun. Jelikož se nejedná o dluh na alimentech, ani jinou přednostní pohledávku, srazí úřad jen třetinu ze zbylé částky. Muž tedy přijde o 1005 korun z důchodu a jeho žena o 853 korun.


Matka, která před mateřskou brala 15 000 korun dostává mateřskou 10 380 korun. Její manžel »nasekal« dluhy v podnikání a nyní je na něj vypsaná exekuce. S manželem, který bere 10 000 čistého pečují o jedno dítě. K základní nezabavitelné částce si každý připočte dvakrát 1516,16 korun, jednou za dítě a jednou za partnera. Jí strhne úřad 428 korun, jemu 301 korun.

Rady jak nespadnout do exekuce

• Nepůjčujte si na věci, které vyloženě nutně nepotřebujete

• Pečlivě si vybírejte společnost, od které si půjčíte

• Nesnažte se umořit jednu půjčku druhou

• Vaše děti vás budou mít rády i bez drahých dárků