K zabavování majetku dojde v momentě, až poté, kdy se vyčerpají možnosti, jako jsou např. srážky ze mzdy. Soupis movitých věcí se provádí na místě, kde se dlužník zdržuje – tedy v trvalém bydlišti nebo tam, kde má exekutor potvrzeno, že má dlužník uloženy své věci.
„Věci se sepisují v takovém rozsahu, aby výtěžek prodeje sepsaných věcí postačil k uspokojení vymáhané pohledávky věřitele spolu s náklady exekuce,“ vysvětlil prezident Exekutorské komory ČR Jiří Prošek.

Věci zabaví, ale neodnese

Mylná je domněnka, že soupis movitých věcí je totožný se zabavením věci. Pokud vykonavatel provádí soupis, označuje věci exekuční nálepkou a přiřazuje jim evidenční údaje. Věci však může ponechat na místě, nemusí je zabavit! Majetek se následně prodá v dražbě. Od letošního roku se kromě nemovitostí prodávají v elektronické dražbě právě i movité věci.

Pokud soudní exekutor zabavil věc, která byla následně poškozena, škoda je kryta jeho pojistkou, kterou má ze zákona uzavřenou.

Co vám nemůže exekutor zabavit?

Je to takový majetek, který potřebujete vy nebo vaše rodina každodenně nebo majetek, který potřebujete ke své práci. Jde například o:

1) běžné oblečení, obvyklé vybavení domácnosti

2) snubní prsten

3) zdravotnické potřeby, bez kterých se neobejdete vzhledem k nemoci nebo zdravotnímu handicapu

4) hotovost ve výši dvojnásobku životního minima jednotlivce (6280 Kč)

5) domácí zvíře

Na luxus zapomeňte!

Pokud je dlužníkem podnikatel, nemohou mu být zabaveny věci, kterými si vydělává. Ale pozor! Má-li například nadstandartní vybavení dílny nebo vozového parku, na to už exekutor může. „Můžeme zabavit například takové zařízení, jehož práci zastanou ostatní stroje. Pokud by tak exekutor neučinil, poškozoval by věřitele,“ vysvětlil prezident Exekutorské komory ČR Jiří Prošek.

Co může a nemůže zabavit a proč
Autor: Blesk, scom

Zabaví řidičák šoférovi z povolání?

Jednou z novinek letošního roku je možnost zabavit řidičský průkaz tomu, kdo dluží výživné nezletilým dětem. Jenže, co když je to řidič z povolání a bez řidičáku by ztratil práci? „Pokud soudní exekutor vydá exekuční příkaz k pozastavení řidičského oprávnění, ale dlužník prokáže, že řidičský průkaz nezbytně potřebuje k uspokojování základních životních potřeb, soudní exekutor příkaz zruší,“ dodal prezident Exekutorské komory ČR Jiří Prošek.

Kolik peněz vám může exekutor strhnout ze mzdy? Podívejte se do fotogalerie pod článkem!
Fotogalerie
2 fotografie