V roce 2011 celkem asi 936 000 exekucí, přitom v roce 2010 jich bylo »jen« 702 tisíc. „Toto číslo však nevypovídá o počtu dlužníků. Proti jednomu dlužníkovi může být vedeno - a zpravidla je - více exekučních řízení,“ upozorňuje prezident Exekuční komory ČR Jiří Prošek. Češi za rok 2011 dlužili takřka 1,4 bilionu korun, z toho téměř 46 miliard korun byly splátky, které jsme nestihli včas platit! Problémy se splácením má na 300 tisíc Čechů...

Rok novinek

Letošní rok je však pro exekuce zlomový – začíná platit mnoho novinek, které pomohou dlužníkům, aby se nedostali na úplné dno. Pomoci by měly i věřitelům, aby měli větší šance na své peníze.

Musí vás upozornit

Jednou z nejdůležitějších je ta, že na dluh budete upozorněni. „Ten komu dlužíte, vám bude muset zaslat tzv. předžalobní výzvu a to alespoň sedm dní před tím, než vás dá k soudu,“ upozorňuje Prošek. V těchto sedmi dnech budete moci dluh vyrovnat bez dalších navýšení! Pokud dojde k soudnímu stání, bude muset věřitel prokázat, že vás na dluh upozornil. Ale pozor! Vy musíte udat aktuální adresu a hlavně si přebírat poštu!

O exekucích s Bleskem
Autor: Blesk

Slučte si exekuce

Další převratnou novinkou je možnost zabavit řidičák notorickým neplatičům alimentů nebo slučování exekucí. Pokud například dlužíte za více pokut u jednoho přepravce, můžete si exekuce sloučit a tím výrazně ušetřit na poplatcích.

Nejdůležitější novinky, které platí od letošního roku:

  • Na existenci dluhu vás musí věřitel upozornit
  • Exekuce na malé částky lze sloučit
  • Psa či jiného domácího mazlíčka vám už nezabaví
  • Exekutor si zákrok bude natáčet, stejně tak můžete učinit i vy
  • Máte 30 dní na zaplacení dluhu a odměn a exekutora je nižší
  • Notoričtí neplatiči výživného mohou přijít o řidičský průkaz
  • Exekutor může obstavit bankovní účet i manžela(ky)
  • Může se dražit družstevní byt za reálnou cenu na trhu

Příručka o exekucích vyjde už v pondlěí 11. března společně s deníkem Blesk
Autor: Blesk
Příručka, kde se dočtete vše o exekucích, vyšla zdarma DNES s deníkem Blesk.