Všichni, kterým je více než 35 let, totiž na rozhodnutí mají pouhých pár měsíců. Definitivní krok na cestě k jinému důchodu musí udělat nejpozději do 30. června. Blesk vám sice neřekne, jestli je II. pilíř výhodný právě pro vás, ale během následujících dnů vám nabídne informace, rady a chaty s odborníky. Rozhodnout se už musíte sami.

Co a jak mění II. pilíř důchodové reformy
Každý zaměstnanec nyní odvádí se své hrubé mzdy 28 % na důchodové pojištění. Peníze, které se takhle vyberou, jdou do důchodového systému a vyplácí se z nich současným důchodcům důchody.

Druhý pilíř t ale nabízí možnost, neodvádět státu tolik peněz. Každý, kdo do něj vstoupí, místo 28 % odvádí státu jen 25 %. Zbývající tři procenta si může tzv. vyvést na svůj vlastní účet, který si založí u penzijní společnosti. Ale, ke třem procentům, které mu vlastně stát dává, si musí něco přidat sám. A to něco jsou dvě procenta z hrubé mzdy. O to nižší pak samozřejmě bude mít čistý plat, tedy to, co dostanou »na ruku«.

Tohle potřebujete vědět
* Vstup do II. pilíře je dobrovolný. Kdo ale nebude chtít posílat peníze soukromému penzijnímu fondu, nemusí. Stát ho nutit nebude.

* Účast ve II. pilíři vám sníží důchod z I. pilíře, tedy důchod, která teď znáte jako starobní.

* Vstoupit do II. pilíře může každý člověk, kterému je více než 18 let a v roce uzavření smlouvy o důchodovém spoření s penzijní společností mu není více než 35 let.

* Vystoupit z II. pilíře není možné.

* Lidé, kterým je letos více než 35 let, mají na rozhodnutí jen půl roku. Ke vstupu do systému se musí rozhodnout do 30. 6. 2013.

* Lidé, kterým je méně než 35 let, se můžou rozhodnout, zda část svého platu odvádět soukromému penzijnímu fondu do konce kalendářního roku, ve

Nezapomeňte si sešetřit na stáří
Autor: profimedia.cz
kterém dosáhnout 35 let.

* Do II. pilíře odvádí člověk peníze ze svého výdělku. Pokud nevydělává (je na mateřské nebo rodičovské dovolené, je nezaměstnaný…), nic platit nemusí. Ale zároveň mu na jeho účet ani nepřibývají žádné peníze.

* Pokud uzavřete smlouvu o spoření v II. pilíři, ještě to neznamená, že »v něm jste«. Smlouva je platná, až když je registrovaná v Centrálním registru smluv. Tam ji odešle penzijní společnost, u které jste smlouvu uzavřeli.

* Pokud si účast ve II. pilíři rozmyslíte, můžete ji vzít zpět, ale jen dokud není zaregistrovaná v Centrálním registru smluv. Pak už to nejde.

* Po zaregistrování smlouvy sice nemůžete z II. pilíře vystoupit, můžete ale změnit penzijní společnost. Je to možné udělat zadarmo jednou za pět let.
* Penzijní společnost, u které si spoříte v II. pilíři, vám musí jednou ročně bezplatně poslat výpis vašeho důchodového spoření.

Jakým způsobem si můžete peníze z II. pilíře vybrat
* Na naspořené peníze dosáhnete až po přiznání starobního důchodu z důchodového pojištění.

* Nevyplácí je penzijní společnost, ale pojišťovna, se kterou uzavřete smlouvu. Tu je možné uzavřít až ve chvíli, co vám byl přiznán důchod z I. pilíře (tedy starobní důchod).

1075366:gallery:true:true* Vyplácení peněz bude postupné, jednorázově to není možné. Na výběr máte tři možnosti:
* doživotní penze – budete brát sjednanou částku až do konce svého života. Nikdo po vás nic nezdědí
* doživotní penze se sjednanou pozůstalostní penzí po dobu tří let – budete brát sjednanou částku až do své smrti, a po ní ji pak ještě další tři roky bude brát člověk, kterého uvedete ve smlouvě
* penze na 20 let – výplata penze z II. pilíře pro vás skončí po 20 letech. Po této době už budete brát jen starobní důchod od státu. Pokud zemřete dřív, zbytek naspořené částky zdědí pozůstalí jako dědictví.


Tři pilíře reformy
* I. pilíř je státní a vyplácí se z něj »klasické« starobní, invalidní a další důchody.

* II. pilíř nabízí možnost, odvádět část peněz na důchodové pojištění místo na státní účet, na účet soukromý, u některé z penzijních společností.

* III. pilíř je doplňkové penzijní připojištění, které umožňuje spořit si na důchod s příspěvkem od státu. Znáte ho už z minulosti jako penzijní připojištění.

Co nabídnou penzijní společnosti
Soukromé penzijní fondy nabídnou 4 možnosti, jak úspory zhodnotit. Jak moc ale člověk vydělá nebo prodělá, závisí na výši rizika, do kterého se rozhodne jít. Výše zhodnocení se bude lišit podle rizikovosti investice.
Na výběr budou tyto možnosti:
* Fond Státních dluhopisů
* Fond Konzervativní
* Fond Vyvážený
* Fond Dynamický
Nejnižší výnos, ale i nejmenší riziko, nabízí Fond Státních dluhopisů. Nejvyšší výnos i riziko pak Dynamický fond. Peníze je ale možné rozdělit do několika fondů (např. 50 % v Konzervativním, 20 % v Dynamickém a 30 % ve Vyváženém apod.).