10 důvodů PRO II. pilíř

1) Stát vám dává na váš soukromý účet peníze, které jinak nikdy nemusíte vidět.

2) Pokud se v budoucnu spolehnete jen na státní důchod, dostanete jen třetinu nebo dokonce čtvrtinu svého současného příjmu.

3) Ať se budou starobní důchody krátit sebevíc, vy máte jistotu v úsporách v II. pilíři. Ty máte na svém soukromém účtu u penzijní společnosti a stát vám na ně nemůže sáhnout.

4) Peníze, které máte našetřené v II. pilíři, nepodléhají exekuci. Exekutor vám je proto nemůže zabavit.

5) Peníze na soukromém penzijním účtu si můžete zhodnocovat podle svého. Sami si vyberete, do jakého rizika jste ochotní jít.

6) Pokud se II. pilíř bude rušit, peníze, které tam máte, jsou vašim osobním majetkem chráněným ústavou. Nemohou být zabaveny, např. se mohou přesunout na vaše penzijní připojištění.

7) Peníze našetřené v II. pilíři je možné dědit. To u „státního“ starobního důchodu není možné.

8) Peníze, které máte ve II. pilíři nemohou být žádným způsobem ohroženy krachem penzijní společnosti. Nejsou jejím majetkem a jsou uloženy odděleně u banky depozitáře. Byly by převedeny k nové penzijní společnosti bez jakékoliv újmy.

9) Po zahájení výplaty penze vám musí životní pojišťovna každý rok penzi zvýšit alespoň o 2 %. Pokud dosáhne z rezerv na penzi vyššího výnosu, musí z něj 90 % rozdělit ve formě dalšího zvýšení penzí.

Dobře si rozmyslete vstup do II. pilíře, není z něj cesty zpět
Autor: profimedia.cz

10) Ve druhém pilíři je platba svázána s výší příjmů. Víte, že naspoříte zajímavou částku. Máte také jistotu, že prostředky budou sloužit pro vaše zajištění na penzi v době, kdy je budete nejvíce potřebovat. Nebudou předčasně použity například na nové auto či exotickou dovolenou.


10 důvodů PROTI   II. pilíři

1) Z II. pilíře není možné vystoupit. Jakmile se do něj jednou přihlásíte, musíte v něm zůstat po celou pracovní kariéru.

2) Po vstupu do pilíře si musíte k 3 % od státu ještě přidávat 2 % ze svého. Váš příjem tak bude nižší.

3) Je určený především pro určité věkové a příjmové kategorie. Tedy pro lidi s příjmem nad 15 000 korun hrubého.

4) Je méně vhodný pro ženy, které mají obecně nižší příjmy než muži. Ženy si naspoří většinou o statisíce méně kvůli mateřské a rodičovské, bude jim na druhou stranu ale méně krácen důchod od státu.

5) Tím, že do II. pilíře vstoupíte, se dobrovolně se vzdáváte části svého budoucího starobního důchodu od státu (při 25-30 letech spoření to bude přibližně jedna desetina).

6) Opozice (ČSSD) tvrdí, že II. pilíř stejně zruší, tak nemá cenu tam vstupovat.

7) Až dosáhnete důchodového věku, nemůžete si naspořené peníze vybrat najednou.

8) Hodnota prostředků, které máte na osobním účtu nemusí vždy jen růst, může i poklesnout.

9) Po zahájení výplaty důchodu od pojišťovny již nemůžete určovat, jakým způsobem budou vaše prostředky zhodnocovány.

10) Lidé nad 35 let mají na rozhodnutí, jestli do II. pilíře stoupit, jen půl roku. Je to málo času na tak závažné rozhodnutí.