Stát letos otevřel ruku s penězi opravdu dokořán. Výrazně totiž zvýšil tzv. normativní náklady na bydlení. Přitom na nich závisí, kolik peněz člověk dostane. A podle nových sazeb má na nějakou tu korunu nárok značný počet lidí.

Příspěvek na bydlení je přitom dávka od státu, která má pomoct pokrýt náklady na bydlení lidem s nízkými příjmy. Jenže jak se bydlení a služby okolo něj zdražují, do kategorie lidí s nízkými příjmy padá stále více lidí.

Nárok na tenhle příspěvek má totiž každý, komu 30 procent (v Praze 35 procent) příjmů jeho rodiny nestačí k zaplacení nákladů na bydlení. Je při tom jedno, jestli bydlí v obecním nebo družstevním bytě, nebo jestli mu dokonce byt či dům patří.

O příspěvek si nemohou požádat jedině lidé, kteří žijí v podnájmu. Jednou z podmínek, jak příspěvek získat, je totiž to, že člověk, který o příspěvek na bydlení žádá, je v bytě přihlášen k trvalému pobytu.

Pokud se opravdu chystáte si o přípěvek požádat, počítejte s tím, že budete muset úřadům doložit nejen své výdaje za bydlení, ale i své příjmy. Ale nejen vaše. Společně s příjmy toho, kdo žádá, se musí doložit i příjmy všech ostatních lidí, kteří jsou ve stejném bytě také nahlášeni k trvalému pobytu. Pokud tedy například mladí manželé s miminkem bydlí v bytě s babičkou, započítává se do příjmů mzda manžela, manželčina rodičovská a babiččin důchod.

Podívejte se do fotogalerie pod článkem na příklady, kolik byste mohli od státu dostat!

Peníze dostanete podle tabulek

Ale aby to nebylo tak jednoduché, tak kromě toho, že 30 % (nebo v Praze 35 %) příjmů nestačí k pokrytí vašich nákladů na bydlení, tak se ještě musíte vejít do tabulek, které určuje zákon. Ty přesně stanoví, jak vysoké náklady na bydlení vám stát maximálně proplatí. Jednoduše řečeno, i když máte malý příjem a přitom bydlíte v bytě, kde platíte dvacetitisícový nájem, tak dostanete jen rozdíl mezi svým příjmem a tabulkovými náklady na bydlení. Ty se pravidelně aktualizují, tedy »zvedají«.

VÝZVA!

Máte nějaký problém? Nevíte si rady? Chcete se o svůj příběh podělit se čtenáři? Napište nám na adresu: snadnejsi-zivot@blesk.cz


Fotogalerie
3 fotografie