Paní Věra (46) jako kuchařka a její manžel Karel snili o svém společném domě už dlouho, stejně tak jako jejich dospívající dcera. Nebylo to pro ně jednoduché, když museli k nákladům na živobytí ještě dávat část peněz stranou.

Odměnou za silnou vůli jim byl nový dům ve východních Čechách, který si sami vybrali a se sympatickým majitelem se i dohodli na rozumné ceně. Během několika týdnů byly všechny formality vyřízeny a paní Věra i její manžel se mohli konečně nastěhovat do vlastního.

Radost byla pryč

Manželé si pár měsíců spokojeně užívali nově nabytého domova, pak ale paní Věra v poště našla obálku se zeleným pruhem. Neměla ani ponětí, o co by se mohlo jednat. Když společně s manželem dopis otevřeli, čekal je pořádný šok. Exekuční příkaz! A to na jejich nový dům.

„Co následovalo pak, bych nikomu nepřála. Vůbec jsme nevěděli, co s námi bude. Ještě teď neustále platíme nějaké právníky a už není z čeho brát. Vše se nám zhroutilo,“ běduje Věra, která stále neví, co se bude dít dál. S největší pravděpodobností o domek přijdou, ale nepřestávají bojovat....

Co se stalo a jak se takové situaci vyhnout se Blesk zeptal odborníka Miroslava Jonáše, obchodního ředitele M&M reality:

Miroslav Jonáš
Autor: archiv Blesku
Co se vlastně stalo?

Paní Věra i její muž udělali zásadní chybu už na začátku, kdy se rozhodli kupovat nemovitost na vlastní pěst. I když si zkontrolujete list vlastnictví, který je k nahlédnutí na katastru nemovitostí, tak vám to nezaručí, že na nemovitost není nařízena exekuce. Ta již může dávno běžet, akorát nebyla dosud formálně zapsána do listu vlastnictví.

Exekuce mohla být uvalena na nemovitost ještě v době, kdy patřila původnímu majiteli. Prodejem novému majiteli se nic nemění a nemovitost je stále v exekuci. Běží všechny potřebné právní i administrativní kroky dokud se nevyrozumí příslušná osoba, která je aktuálně zapsaná jako majitel nemovitosti. V tomto případě se jedná o paní Věru.

Co bylo špatně?

Nestačí pouze zkontrolovat údaje v listu vlastnictví či nahlédnout preventivně do registru dlužníků. Například dluhy ze sociálního nebo zdravotního pojištění v registru dlužníků ani běžný člověk nemůže dohledat.

Jak tedy postupovat, abychom se exekuci vyhnuli?

Základem je se vždy poradit s odborníkem a absolvovat celý proces výběru a nákupu nemovitosti společně s ním. Stojí to sice nějaké peníze, ale za každou službu musíme platit. Ve srovnání se zabavenou nemovitostí a vysokými částkami, které padnou na právnické služby při vymáhání vlastního domu či bytu, jde však o zanedbatelnou částku.

Co dělat, když se podobná věc stane?

Obraťte se na odborníky v realitní kanceláři a pokuste se dohledat původního majitele. Pokud má movitý majetek, například auto, realitka se domluví s exekutorem na vymáhání dluhů exekucí jeho movitého majetku. Nejlepší ochrana je ale reality řešit od začátku přes odborníky, kteří mohou nahlédnout do registrů.