Více než milion Čechů má tak bídný příjem, že se pohybují pod hranicí chudoby. A jejich počet neubývá. Život z »ruky do úst« znají nejčastěji nezaměstnaní, matky samoživitelky a senioři.

K těžké situaci českých domácnosti nepřispívá ani vytrvalé zvyšování cen. Některých cenových změn si všimneme hned, jiné ani nezaregistrujeme. Při podrobnějším pohledu jsou ale tyto údaje alarmující.

Zdražují nejnutnější věci

Blesk namátkou vybral osmdesát položek, které za posledních deset let nejvíce vyletěly nahoru. A výsledek? Kromě pár věcí, které nutně nepotřebujeme, zdražilo převážně to, bez čeho se náš život neobejde!

Peněz na složenky a účty je potřeba čím dál více
Autor: profimedia.cz

Zatímco cigarety dražší o 80 % si asi leckdo dokáže odpustit, rýže, chleba, vejce nebo máslo jsou položky, bez kterých se většina nákupních seznamů neobejde. Stejně jako se nedá bydlet bez některých povinných poplatků, které se platí bez ohledu na kvalitu bydlení. Přitom stočné zdražilo více než o sto procent a vodné vyšplhalo nad 80 procent. A bydlet se nedá ani bez tepla. A i tady zdražení pořádně zahýbalo s rodinnými účty. Výrazně zdražilo hnědé i černé uhlí.

Připlatíme si i za své zdraví

Bezplatné zdravotnictví? Záleží na tom, co potřebujete. Takovou zubní korunku pořídíte letos dráž než před deseti lety – o devět stovek, za ošetření zubního kazu vytáhnete z peněženky víc než šest stovek, a pokud máte hluboko do kapsy, tak na lázně pro samoplátce rovnou zapomeňte. Tři týdny za skoro třiatřicet tisíc si rozhodně nemůže dovolit každý. A vzhledem k tomu, že od 1. října platí pro lázně »na pokladnu« přísnější pravidla, asi se tam hodně lidí jen tak nepodívá.

Víc stojí domovy důchodců i kremace

Pokud doufáte, že na sklonku života bude líp, zapomeňte. Právě důchodci patří mezi lidi nejvíce ohrožené chudobou. A bude hůř. Podle analytiků totiž v příštích dvaceti letech budou důchody jen 20 procent z průměrné mzdy. Přitom právě podzim života výrazně podražil. Sepsání závěti je dražší o sto procent, ubytování v domově důchodců skoro o 70 procent, a kdo si dává stranou peníze na pohřeb, musí si našetřit o polovinu víc než před deseti lety.

Cesta do práce – finanční sebevražda

Dojíždíte pravidelně do práce? Tak pokud vám šéf s tím, jak rostou ceny, pravidelně nezvyšuje plat, berete prakticky méně než před deseti lety. Jízdenka v »socce«, tedy MHD, zdražila téměř o sto procent, výrazně dražší je i dálniční známka, nafta, LPG i benzin.

Analytik: Nejvíc zdražilo zdraví

Analytik GE Money Bank Filip Fyrbach
Autor: archiv Blesku
„Nákupy domácností v průběhu času zdražují, ale v porovnání s růstem mezd se žádné drama nekoná,“ míní analytik GE Money Bank Filip Fyrbach. „Pokud se podíváme na celý spotřební koš průměrné domácnosti, podražil za uplynulých 10 let zhruba o 27 procent. Potraviny, které tvoří necelých 15 procent výdajů českých spotřebitelů, zdražily od roku 2002 do letošního srpna o 25 %, a tak tento průměr spíše snižují,“ vysvětluje analytik. Kdo je tedy hlavním viníkem cenového růstu?

„Je to to nejdůležitější, čili naše zdraví. Léky, zdravotní péče a například i dioptrické brýle v souhrnu podražily o 90 procent,“ říká Fyrbach, podle kterého je ale růst cen pouze jedna strana rovnice. „Otázka zní, jestli se náš život a pohodlí přece jen v nějaké oblasti nestal jednodušší či příjemnější. Když totiž vezmeme v úvahu růst průměrné mzdy (v uplynulých 10 letech o téměř 60 procent), mohou zajásat například milovníci piva.

Ze svého měsíčního příjmu si totiž dnes koupí o 36 procent více tohoto oblíbeného moku než v minulosti.A dámy? Ty jistě ocení, že jejich silnější protějšky jim mohou koupit o čtvrtinu více růží než před deseti lety. Takže, pánové, vzhůru do květinářství,“ dodává analytik.

Ekonom: Chudých bude víc

Ekonom Lukáš Vácha
Autor: archiv Blesku
Chudobou je postižen už každý desátý Čech. A bude hůř. „Počet lidí ohrožených příjmovou chudobou nyní v souvislosti s recesí poroste,“ říká ekonom Lukáš Vácha ze společnosti Conseq Investment Management. Podle něj je ale příjmová chudoba spíše statistický pojem, který nic neříká o tom, zda se tito lidé cítí chudí nebo ne.

„Mimo jiné zálež i na počtu lidí bez práce, v penzi nebo i na počtu neúplných rodin a rovnoměrnosti rozložení příjmu ve společnosti. Množství takto ohrožených lidí se může začít snižovat, až bude ekonomika schopna opět po delší dobu růst, což očekávám spíše v horizontu dvou až čtyř let,“ domnívá se Vácha.

Co zdražilo? Co zlevnilo? Na velký přehled cen se podívejte do Fotogalerie pod článkem
Fotogalerie
2 fotografie

 Zdroj: ČSÚ, léky a energie podle zjištění Blesku