Porovnávejte, porovnávejte a porovnávejte

Zdražení všechny velké pojišťovny plánují řádově o procenta, ale rozhodně ne jednotně. S cenami povinného ručení tak zdražení zamíchá i co do výhodnosti jednotlivých pojišťoven. Snadno se tak může stát, že po přelomu roku se pro vás stane výhodnější jiná pojišťovna, než tomu bylo doposud.

Rozhodně se vyplatí po zdražení zkontrolovat znovu trh, zda se na něm neobjevila pro vás výhodnější nabídka. Učinit tak můžete nezávazně pomocí srovnávačů povinného ručení, jeden z nich naleznete na stránkách iRuceni.cz. Z vašeho hlediska vše bude fungovat stejně, zadáte požadované informace a dostanete přehled nejvýhodnějších nabídek od všech pojišťoven, změní se pouze ceny.

Nebojte se odejít

Pokud porovnáním cen povinného ručení najdete výhodnější nabídku, která odpovídá i z ostatních hledisek vaším požadavkům, na nic nečekejte a pojišťovnu změňte. Oznamte včas své nynější pojišťovně, že chcete odejít za výhodnější cenou povinného ručení a zeptejte se, jak máte přesně při odchodu postupovat.

U dobrých řidičů, kteří jsou u své pojišťovny dlouho, se často stává, že pojišťovna, od které odchází, nabídne výhodnější cenu pojištění. Pokud je cena nižší než u konkurence, kam jste chtěli odejít, můžete samozřejmě nadále u stávající pojišťovny setrvat. Těšit se tak budete z příjemné ceny i bez administrativní zátěže.

Nebourejte!

Všechny pojišťovny se shodují na jednom, a to že výrazně dražší pojištění budou mít zejména řidiči, kteří více bourají. Již nyní pojišťovny zvýhodňují dobré řidiče, kteří jezdí bez nehod, tzv. bezeškodným bonusem. Ten dokáže slevit až 60 % z ceny pojištění. Se zdražením se propast mezi dobrými řidiči a těmi co jezdí bez nehod, ale ještě mnohonásobně zvýší. Některé pojišťovny, po vzoru Allianz, pak uvažují dokonce kromě beznehodového bonusu také malus, který cenu pojištění horším řidičům ještě více navyšuje.

Takže jakkoli se tento pokyn zdá směšný, bezpečná jízda vám může ušetřit na povinném ručení i tisíce korun. Až příště někam vyrazíte, vzpomeňte si, o kolik peněz svým nepozorným jednáním můžete přijít.

Sbírejte bonusy

Kromě bezeškodného bonusu pojišťovny nabízí i celou řadu dalších slev na povinném ručení, které budete moci využívat i nadále. Ačkoliv se nejedná o tak obrovské částky, ušetřit můžete z ceny pojištění i mnoho procent. Běžný je třeba bonus 5 – 15 % za sjednání povinného ručení prostřednictvím internetu. Další procenta pak můžete slevit například sjednáním povinného ručení a havarijního pojištění u stejné pojišťovny nebo sjednáním smluv pro více vozidel najednou.

Zjistěte si tedy vždy, jakých bonusů můžete dosáhnout a snažte se je využít pokud možno naplno. Skládáním jednotlivých procent k sobě můžete ušetřit i třetinu z ceny povinného ručení i bez bezeškodného bonusu.

Nezávazně porovnat nabídky ručení