Když nezaplatíte, odstřihnem vám plyn. Tahle výhružka visela ve vzduchu od nepaměti. Kvůli technickým problémům to ale nebylo nikdy tak snadné. Když jste chvíli neplatili, nic se nedělo a plyn proudil do domu dál.

Společnosti Pražská plynárenská už ale došla trpělivost a začala tam, kde dlouhodobě nedostává peníze včas, montovat chytré plynoměry. Když se vám opakovaně zpozdí platba, plyn vám jednoduše během okamžiku na dálku ustřihnou a jakmile zaplatíte, plyn se zas spustí.

Druhou variantou jsou předplacené karty, které se do plynoměru zasunou. Když na nich dojde kredit, plyn se sám vypne a nepůjde, dokud si kredit znovu nedobijete.

Obě zmíněná zařízení bude postupně Pražská plynárenská instalovat u těch svých zákazníků, kteří opakovaně a dlouhodobě neplní své závazky týkající se úhrady spotřebovaného plynu.

Chápeme, že se někteří naši zákazníci mohou z různých důvodů dostat do složité situace, která jim zabrání přechodně plnit závazky. Jsme proto připraveni domluvit se s každým na individuálním řešení a být mu nápomocni. Přerušení dodávky plynu  považujeme až za krajní možnost. Bohužel vyskytují se i lidé, kteří s námi nekomunikují, situaci odmítají řešit a dohodnout se nechtějí. V těchto případech pak nezbývá, než postupovat  razantně,“ vysvětluje mluvčí společnosti Miroslav Vránek.