Dluhy už je zatíženo 70 % českých domácností. A čtvrtina lidí dokonce žije od výplaty k výplatě. Ale ani zbytek na tom není nijak růžově. Za věci, které opravdu nutně nepotřebuje, si nemůže dovolit utrácet téměř 60 procent lidí.

Každá pátá domácnost nic neušetří

Většina českých domácnosti nezvládá ušetřit téměř nic. Většinu příjmů rodiny totiž spolknou běžné platby, splátky dluhů, ostatní výdaje a nákupy. Tisícovku měsíčně si je schopná dát stranou jen třetina Čechů, pětina neušetří ani ň.

Část lidí pak dokonce se svými příjmy nevyjde vůbec a problémy s penězi řeší půjčkami nebo úvěry. A právě vzhledem ke svým finančním problémům pak nezvládají své dluhy splácet. Dostávají se tak do začarovaného kruhu půjček a dluhů, které řeší dalšími půjčkami. Ekonomové přitom radí: Po splacení všech vašich závazků a splnění potřeb by vám měla zůstat třetina platu. Dodržení tohoto pravidla by mělo lidi ochránit před dluhovou pastí.

V Evropě jsou úvěry levnější

xx
Autor: profimedia.cz
Potřebujete si nutně půjčit? Tak pečlivě vybírejte, kde a hlavně za kolik! Stejně ale přeplatíte víc, než je v Evropě běžné. Marže zdejších bank jsou ve srovnání s vyspělou Evropou dvojnásobné.

Češi tak sice dluží více než bilion korun, přesto je celková zadluženost českých domácností ve srovnání s celoevropským průměrem přibližně poloviční. A může za to i cena úvěrů. Průměrně se výše úvěru u jednoho dlužníka pohybuje kolem 80 000 Kč.

„Pokud by se dlužníkovi podařilo získat úvěr v bance nebo finanční instituci za podmínek srovnatelných se Západem, mohl by ušetřit na splátkách průměrně téměř 9000 Kč ročně,“ říká Jakub Pavel z Equa Bank. To by podle něj byl přínos hlavně pro ty, kteří běžně za měsíc neušetří skoro nic.  

Takhle to vypadá s dluhy

* s nějakým dluhem žije 70 % českých domácností

* nejvíce dluží lidé, jejichž domácnost má měsíčně čistý příjem ve výši 20 – 40 000 Kč

* lidi s nižšími příjmy si nejčastěji půjčují nižší částky do 30 000 Kč

* více než milion korun si nejčastěji půjčují lidé s příjmy nad 40 000 korun měsíčně

* třetina Čechů ušetří měsíčně částku do 1000 Kč

* desetina Čechů si dá měsíčně »stranou« více než 5000 Kč

* každá pátá domácnost neušetři za měsíc ani korunu

* muži jsou schopní ušetřit více než ženy

* nejvyšší měsíční úspory mají lidé ve věku 35 – 44 let

* čím vzdělanější lidé jsou, tím více si měsíčně ukládají

Zdroj: Ipsos Tambor

 

Fotogalerie
2 fotografie