Převzetí sKarty

1. Počkejte, až vás k vyzvednutí karty vyzve dopis z úřadu práce. Do té doby budete dávky dostávat stejným způsobem jako dosud.

2. V příslušném termínu (dozvíte se ho z dopisu) si sKartu vyzvedněte na úřadu práce, kde se zároveň dozvíte, kdy vám na nový účet k sKartě poprvé přijdou peníze.

3. PIN ke své kartě (čtyřmístné číslo, bez kterého nebudete moct vaši sKartu používat) se dozvíte ze samostatného dopisu od České spořitelny. Svůj PIN nikomu neříkejte a ani nedávejte.

4. Jakmile máte v ruce svůj PIN, můžete se vydat do bankomatu České spořitelny a svou kartu aktivovat. Pokud nebude vaše karta aktivní, nebude možné s ní vybírat peníze ani platit v obchodech.

Aktivace sKarty

Takovou sKartu budou dostávat například maminky na rodičovské, nezaměstnaní, prostě ti, co pobírají sociální dávky
Autor: archiv Blesku
Abyste mohli začít svoji sKartu používat k placení nebo k výběru peněz, musíte ji aktivovat. Je to jednoduché, ale musíte znát svůj PIN (čtyřmístné číslo, které vám přišlo v samostatném dopise).

1. Jděte k bankomatu České spořitelny

2. Vložte sKartu do bankomatu

3. Z nabízených jazyků zvolte ČEŠTINA

4. Tak, aby to nikdo neviděl, zadejte svůj PIN

5. Na obrazovce vám naskočí Hlavní menu. Vy si z jeho nabídky vyberete AKTIVACE KARTY

6. Na obrazovce se zobrazí dotaz, zda si přejete stvrzenku. Pak se objeví potvrzení, že je vaše sKarta již aktivní.

7. Po aktivaci můžete začít sKartu ihned používat

Na postup se můžete podívat i do fotogalerie pod článkem.

Ztráta sKarty

Zjistili jste, že jste ztratili sKartu nebo vám ji někdo ukradl? Okamžitě musíte začít jednat!

1. Zablokujte kartu. Máte dvě možnosti – buď telefonicky, nebo přímo v pobočce České spořitelny. Telefonicky můžete kartu zablokovat v kontaktním centru pro sKartu 800 752 782, kde s vámi operátor domluví vše potřebné. Funguje tu nepřetržitá služba. Po zablokování karty obdržíte zákazový kód jako důkaz, že jste ztrátu nebo krádež karty nahlásili. Osobně můžete pokyn k zablokování karty vyřídit v kterékoli pobočce České spořitelny.

2. Jakmile bude karta zablokovaná, nebude ji moct nikdo používat. Tedy ani vy, pokud jste ji jen někam založili a druhý den našli.

3. O náhradní kartu si musíte zažádat na úřadu práce podle místa vašeho bydliště. Poštou vám pak přijde nový PIN.

4. Zablokování karty je zadarmo, za vyrobení náhradní karty zaplatíte 240 Kč. Tato karta bude mít novou čtyřletou platnost.

CHAT S ODBORNÍKEM

Náměstek Generálního ředitele Úřadu práce ČR Martin Žárský
Autor: archiv Blesku
Kdo dostanete sKartu? Kolik jich stát rozdá a kolik to bude stát? Na vše o sKartách se můžete ptát náměstka generálního ředitele Úřadu práce ČR Martina Žárského. Na chatu bude v úterý 11. září od 15. do 16. hodiny. Své dotazy můžete posílat už teď na www.blesk.cz/chat.

Fotogalerie
3 fotografie