Naše budoucnost bude v příštích desetiletích záviset na třech pilířích. Kdo se ale spolehne jen na ten první, bude mít nejspíš smůlu. První pilíř je přitom jen nové pojmenování současného systému, do kterého pracující platí a důchodci z něj čerpají. Odborníci ale varují, že s tím, jak bude populace stárnout, tak bude stále více důchodců a méně těch, kteří na ně budou pracovat a přispívat tak do systému.

A to logicky povede k tomu, že se státní důchody budou snižovat. Studie Institutu IDEA při akademickém pracovišti CERGE-EI dokonce spočítala, že dnešní třicátníci, kteří vydělávají průměrně 25 000 korun, půjdou do důchodu jen s částkou 6500 korun. Státní důchody tak prý čeká strmý pád. Podle odborníků by se tak lidé neměli příliš spoléhat na stát.

„Ano, nějakou penzi od něj dostanou, ale na plnohodnotný život to v žádném případě stačit nebude,“ varuje spoluautor studie Ondřej Schneider.

Spořit do prasátka není ten nejlepší způsbo zúročení peněz
Autor: profimedia.cz

Je proto potřeba si na svůj důchod spořit i v dalších dvou pilířích. Bohužel ten druhý pilíř (viz rámeček Co byste měli vědět o II. pilíři) ani zdaleka není pro všechny. „Vstup do druhého pilíře by se vyplatil až padesáti procentům mužů a třiceti procentům žen,“ říká Karel Svoboda, generální ředitel ČSOB Penzijního fondu Stabilita.

Řešením tak je využít všech možností, které nabízí stát a dovolují vlastní finanční možnosti. „Penzijní připojištění, stavební spoření, životní pojištění, spořicí účet a podílové fondy by neměly chybět v žádné domácnosti,“ vypočítává generální ředitel Svoboda. Podle něj má smysl i investice například do nemovitostí nebo drahých kovů.

Co můžete pro svůj důchod udělat už teď

* Začněte se co nejdříve zajímat o svou budoucnost. Zjišťujte si, co vám stát i různé penzijní fondy nabízejí. Informace najdete na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí na adrese http://duchodovareforma.mpsv.cz/cs/. Informace je možné najít i na http://www.plannapenzi.cz/.

* Navštivte finanční experty a proberte s nimi své možnosti. Ptejte se, do kterého pilíře se právě vám vyplatí investovat. Rozhodně ale nespoléhejte na rady prvního experta, se kterým se setkáte. Jedná se o vaše peníze a vaši budoucnost. Proto se vyplatí vyslechnout si více názorů.

* Konečné rozhodnutí, zda do druhého pilíře vstoupíte, udělejte až po důkladném rozboru svých finančních možností. Dejte si pozor na falešné sliby a nabídky nereálných výnosů. Mějte na paměti i to, že jakmile se »upíšete« II. pilíři, už z něj nemůžete vystoupit.

Jak se propadne státní důchod

Státní důchody se v příštích letech sníží o desítky procent. Zatímco letošní novopečený důchodce s platem 25 000 korun bude mít penzi ve výši 11 240 korun, současní třicátníci na tak vysokou částku můžou zapomenout. S tím samým platem totiž v roce 2050 dostanou důchod jen 6500 korun. Celkově tak podle studie Institutu IDEA při akademickém pracovišti CERGE-EI poměr průměrného nástupního důchodu k průměrné mzdě klesne ze současných 46 procent na 26 procent v roce 2050.

Nejmladší zaplatí nejvíce

xx
Autor: profimedia.cz
* Muži, kteří se narodili v roce 2008, by za dnešních pravidel odvedli do důchodového systému třikrát tolik, než kolik získají na důchodech.

* Pro ženy narozené v roce 2008 je poměr 200 %.

Co všechno se mění

* Postupně se prodlužuje věk odchodu do penze. Dnešní třicátníci půjdou do důchodu o více než pět let později než současní důchodci.

* Důchodový věk se bude zvyšovat až nad hranici 65 let. Horní hranice přitom neexistuje. Dnešní batolata by tak mohla jít do penze v 73 letech.

* Zrychluje se tempo, kterým se sjednocuje penzijní věk mužů a žen, u kterých už nebude výrazně záležet na počtu dětí.

* Nejspíš bude možné využít tzv. předdůchodu. Ten sice nabídne možnost odejít do důchodu až o pět let dříve, ale jen v případě, že má člověk našetřené peníze v penzijním fondu.