Dříve než zaťukáte na šéfovy dveře, musíte se připravit. Jak? Staňte se něčím mezi detektivem a diplomatem. Musíte vypátrat, jestli vůbec někomu u vás v poslední době ve firmě přidali a jak je na tom váš podnik finančně. A pak se ještě porozhlédněte, jak se ve vaší profesi pohybují platy.

Naučte se chválit svoji práci

Velmi důležitá je dlouhodobá příprava. „Než za šéfem půjdete, je dobré vědět, co si nadřízený myslí o vašich pracovních výkonech, a snažit se, aby je viděl pozitivně,“ radí psycholožka Hana Kyrianová. Musíte s ním proto pravidelně komunikovat, a když je důvod, zapomenout na skromnost a pochlubit se svými úspěchy.  

Nevyhrožujte ani neříkejte: „Pepa bere víc“

Některé věci můžou vaši žádost odeslat do »věčných lovišť«. Rozhodně se třeba nevyplatí operovat s platy ostatních. Ve většině firem jsou peníze věc, o které se nemluví, a někde se za to rovnou vyhazuje. Ohánět se tak Pepovým nebo Maruščiným platem může být finanční sebevražda.

Z odmítnutí si nic nedělejte

Připravte se na to, že vaše žádost nemusí mít okamžitý úspěch. „Pokud uslyšíte jednou »ne!«, neznamená, že ho uslyšíte i podruhé nebo podesáté,“ říká optimisticky psycholožka Kyrianová. Plat vám podle ní může zvednout vytrvalost. Za pár měsíců můžete žádost zopakovat.

Jak postupovat při žádosti

1. Jděte do toho. Nikdo to za vás neudělá.

Roky mlčenlivé dřiny vám plat nezvýší. Pokud chcete víc, musíte si peněz požádat. „Je běžnou praxí, že zvýšení platu mnohdy nenavrhuje zaměstnavatel, nýbrž zaměstnanec si o něj sám řekne,“ potvrzuje Jiří Halbrštát z personální společnosti Manpower.

2. Pátrejte a zjišťujte. U šéfa i na internetu.

Začněte si všímat šéfových reakcí na svou práci. Chválí vás? Kritizuje? Nebo jste pro něj vzduch? Poslední dvě věci musíte změnit. Začněte se proto snažit a sbírat body. Kromě toho pátrejte i na internetu. Musíte si zjistit, jaké jsou ve vaší profesi platy. Zjistíte to třeba na pracovních serverech nebo stránkách ministerstva práce..

3. Připravte si pádné argumenty

Pracujete od nevidíme do nevidím? Použijte to jako jeden z důvodů pro zvýšení platu. Fungují argumenty jako zkušenosti a počet odpracovaných let, přínosy pro firmu, loajální chování a konkrétní věci, kterými jste přispěli k rozvoji nebo produktivitě firmy.

4. Vyberte si vhodnou dobu

Vy nejlépe znáte, kdy je u vás v podniku nejvíc práce a všem tečou nervy. Tak v tuhle dobu si rozhodně o plat říkat nechoďte. Naopak, když víte, že se vám nebo vaší firmě něco povedlo a šéf má skvělou náladu, jděte do toho. Obecně je nejméně vhodná doba na žádost v pondělí a v pátek. 

5. Udělali jste chybu? Přiznejte to!

Máte dlouhodobě výborné výsledky, ale zrovna teď jste udělali chybu? Pokud se i tak domníváte, že si vyšší plat zasloužíte, při rozhovoru to zmiňte. „Mluvte věcně tak, že o své slabosti víte, ale v poměru k přínosu máte pocit, že na žádost máte právo,“ doporučuje Halbrštát.

6. S finančními nároky se držte při zemi

Předem se rozmyslete, o jak vysoké zvýšení platu chcete požádat. Odborníci radí držet se při zemi. Žádostí o stoprocentní zvýšení můžete spíš šéfa naštvat nebo rozesmát, ale svého nedosáhnete. Počítejte s tím, že obvyklé zvýšení platů se v průměru pohybuje okolo deseti procent.

7. Zapomeňte na křik a hádky. Jen si uškodíte.

Hádky nebo plačtivé scény vám peníze nezískají. „Jednání o vyšším platu má být konstruktivní diskuze, ne hádka a vyčítání všech nepráv, které se vám přihodily. Tím se spíše zesměšníte, než byste dosáhli uspokojivého výsledku,“ doplňuje Halbrštát.

8. Nevyhrožujte. Mohli byste skončit bez práce.

Nedělejte si ze šéfa rukojmího. Vyhrožování tím, že když vám nepřidá, tak odejdete, ho do této role staví. A vám se může stát, že uslyšíte slova: „Tak si jděte!“ A i když si nakonec své jednání »vyžehlíte« a ve firmě zůstanete, na pracovní a finanční postup můžete na dost dlouho zapomenout.

9. Nenechte se odradit neúspěchem.

Sebelépe připravené argumenty vám samozřejmě plat zvýšit nemusí. Měli byste s tím počítat už předem a nenechat se otrávit neúspěchem. V klidu řekněte, že to berete na vědomí a zeptejte se, na konkrétní důvody zamítnutí, případně na to, co byste měli dělat, aby vám někdy přidal.

10. Zvažte všechny možnosti.

Nevyšlo to? Máte několik možností. Nejjednodušší je počkat pár měsíců a požádat znovu. Pokud vám šéf na rovinu řekl, že platy zvyšovat hned tak nebude, můžete se s ním domluvit na nějakých výhodách. Třeba používání služebního auta i pro soukromého účely, zaplacení jazykového kurzu nebo školení pro zvýšení kvalifikace. A teprve když máte pocit, že v téhle firmě to už opravdu dál nejde, začněte si hledat nové místo. 

Věty, které vám zničí šance

*Pepa bere víc.

*Vždyť tady makám jenom já. Ostatní se jen flákají.

*Kdybych to tady nezachraňoval, firma se dávno položí.

*Za takovouhle almužnu se mi ani nevyplatí vstávat z postele.

*Za můj plat byste se měl stydět.

*Dřu jak otrok a co za to mám?

*Manžel(ka) řekl(a), ať mu (jí) s takovouhle výplatou ani nechodím na oči.

*Jestli mi nepřidáte, odejdu ke konkurenci. Rádi po mně sáhnou.

*Všichni vás jen pomlouvají a já se vás zastávám. A co z toho mám?