V metropoli i v dalších městech operují skupiny podvodníků, které se na okrádání velice starých lidí přímo specializují. Případů je celá řada. Seniorku (88) ze Dvora Králové nad Labem například navštívil asi třicetiletý muž, který od ní vymámil několik tisíc korun. „Představil se jako známý jejího vnuka. Po naléhání mu finanční hotovost vydala. Slib, že budou peníze ještě téhož dne vráceny, nebyl samozřejmě splněn,“ popsal jeden z podvodů policejní mluvčí Udo Ertner.

Seniory si pachatelé tipují podle telefonního seznamu, kde vybírají dříve používaná křestní jména, jako je například Alois, nebo Anastázie. V některých případech si zjistí i příbuzenské poměry v jejich rodině. „Pachatel zavolá a představí se jako vnuk, který potřebuje naléhavě půjčit peníze. Domluví se, že si pro ně pošle kamaráda,“ vysvětlila pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová. Že se stali obětí podvodu se často dozví až po několika týdnech, když se setkají s rodinou.

Podvodníci také často tvrdí, že provádějí kontroly vodoměrů a plynoměrů, nebo že jsou úředníci. V některých případech se vydávali i za policisty. Takovou zkušenost má za sebou senior (94) z Prahy 10. Dva muži, kteří tvrdili, že jsou policisté, mu oznámili, že jeho peníze uložené v bance jsou v nebezpečí. Spolu s nimi důchodce odjel do banky, kde vybral 230 tisíc korun, které jim svěřil. U seniorky z Prahy 4 použili podvodníci stejný trik a vylákali od ní celoživotní úspory ve výši 300 tisíc.

Jak se bránit

  • Nikoho cizího nepouštějte do bytu!
  • Nevěřte smyšleným příběhům! Nenaleťte podvodníkům na jejich vyprávění, ať je sebedojemnější.
  • K ničemu se neupisujte! Smlouvy o půjčkách a jiných finančních transakcích nikdy nepodepisujte bez přítomnosti další osoby, kterou dobře znáte. Požádejte ji, ať si dokumenty přečte a zkontroluje.
  • Jakékoliv údajné vzkazy od příslušníků rodiny si ihned telefonicky ověřte u příbuzných.
  • Pokud už ke krádeži dojde, požádejte o pomoc sousedy nebo rodinu. Okamžitě také kontaktujte policii na lince 158 a snažte se uvést co nejpodrobnější popis pachatelů.

Co radí právník

„Jediná možnost, jakou poškození mají, je domáhat se na pachatelích náhrady škody. To se ale bohužel vztahuje jen na případy, kdy se lupiče podaří dopadnout,“ řekl Blesku právník Jaroslav Ortman. Jiný způsob právní obrany podle něj podvedení senioři nemají. Žádné pojištění, které by se na podobné případy vztahovalo, totiž neexistuje.

Triky podvodníků

• Vyhledávají osamělé důchodce a tvrdí, že dobře znají jejich příbuzné

• Vetřou se pod záminkou např. odpočtu elektrické energie, plynu, vody, výhry, domovního prodeje, nebo koupě věcí

• Používají trik s rozměněním bankovky, přitom zjistí, kde mají důchodci úspory

• Přijdou se zprávou o zvýšení důchodu nebo výhře, často také chtějí podepsat různé smlouvy a dokumenty

• Zpravidla jsou dva, jeden upoutá pozornost a druhý krade