Zdražovat začali prodejci postupně už v průběhu loňského prosince, aby pak skokový nárůst cen od nového roku nebyl pro lidi takovým šokem. Přesto ale bylo lednové zdražení horší, než většina z nás očekávala.

O čtyřprocentním zvýšení cen si můžeme nechat leda zdát. Například vejce podražila o téměř 20 procent, káva o 21,5 procenta a rostlinný olej dokonce o 26,5 procenta! „Jídlo, které zdražilo o 7 procent a více, už se pro Čechy stává luxusní záležitostí. Na vině je nejen fakt, že se zvedla jeho daň, ale i světové ceny jsou vysoké,“ vysvětlil analytik Home Creditu Michal Kozub.

Vyšší DPH měla neblahý vliv i na meziroční inflaci. Ta byla v lednu dokonce nejvyšší za uplynulé tři roky! Spotřebitelské ceny tak stouply nejvýrazněji od prosince 2008. „Lednová inflace v podstatě potvrdila očekávání, že letos poprvé od recese z přelomu let 1998 a 1999 reálně klesnou mzdy,“ potvrdil analytik ČSOB Petr Dufek.

Přehled, jak letos zdražily nejdůležitější potraviny, najdete zde

Supermarkety podražily, vesnice ceny drží

Před měsícem Blesk zveřejnil výsledky průzkumu, kde srovnával, kolik stojí nákup v městském marketu a kolik ve vesnické prodejně. Na vesnici bylo tehdy dráž. Nyní se redaktorky Blesku byly opět podívat ve stejných prodejnách. A výsledek? Na vesnici je některé zboží levnější, v městských supermarketech podražilo.

V prodejně Enapo ve Veverské Bítýšce na Brněnsku šly ceny dolů. Na začátku ledna nakoupil Blesk v prodejně za 399,40 Kč, nákup o měsíc později vyšel o téměř 50 korun levněji! Naopak v Penny Marketu v Brně-Bystrci si zákazníci připlatí. Nákup podražil o 22 Kč. Zatímco při prvním nákupu byl rozdíl mezi prodejnami 95,90 Kč, při druhém nákupu je rozdíl minimální – 27,20 Kč.

A jak dopadlo srovnání na Karlovarsku? „Zboží jsme nezdražovali,“uvedla majitelka smíšeného zboží v Dolních Nivách. V karlovarském Kauflandu některé potraviny zdražily, jiné naopak. V lednu vyšel nákup na vesnici o 58,90 Kč dráž. V únoru se rozdíl snížil na 47,90 koruny.

Podívejte se, kde nakupovat na Karlovarsku a Brněnsku