Většina z nich totiž patří k podvodníkům, ždímajícím z lidí i statisícové částky! Nechcete být jejich obětí? Pak si přečtěte, jaké nekalé praktiky na vás číhají a jak předejít tomu, abyste nepřišli o veškerý svůj majetek.

Určitě už jste se setkali s inzerátem v novinách nebo na letáku, který sliboval půjčení několikatisícové částky i bez doložení příjmů. Na první pohled se možná zdají lákavé, ale ve většině případech se za nimi skrývá jen nehorázné jednání, hraničící s platnými zákony.


Finanční společnost Provident se často setkává se šokujícími příběhy lidí, kteří kvůli nevýhodné půjčce přišli i o střechu nad hlavou a veškerý svůj majetek, a tak se rozhodla udělat velký průzkum mezi nebankovními poskytovateli půjček.

Anonymně zavolala 120 společnostem inzerujících rychlé půjčky s

xx
Autor: profimedia.cz
žádostí o půjčku do sto tisíc korun. Pracovníci se představili jako žena na mateřské dovolené bez příjmů, která potřebuje splatit dluhy. Výsledek?


I když bylo zřejmé, že zájemkyně o půjčku není schopná splácet pravidelně, nabídly jí firmy alespoň jednání o osobní schůzce s obchodním zástupcem na placené lince s tarifem i přes 90 korun za minutu. Průměrná délka hovoru se pohybovala okolo deseti minut, takže hovor zájemkyně o získání půjčky přišel na 1100 korun!


Jen polovina z prověřovaných společností vyžadovala doložení příjmů, což je ale základní předpoklad, aby mohl klient půjčku splácet. Banky mají povinnost ověřovat schopnost klienta splácet ze zákona – v případě, že by to neudělaly, hrozí jim pokuta až 2 miliony korun.


Dalším otřesným zjištěním bylo, že ve 25 % případů požadovali zprostředkovatelé půjčky po zájemci, aby uzavřel životní pojištění. A to bez ohledu na to, jestli zájemce půjčku vůbec dostane. Firmy se neštítily diktovat si, že pokud by zájemce smlouvu o životním pojištění vypověděl, musel by zaplatit tučnou pokutu poskytovateli půjčky, a to ve výši 15 tisíc korun!


xx
Autor: profimedia.cz
Jen ve dvou ze 120 zkoumaných případů byli poskytovatelé půjček ochotni předem ukázat obsah smlouvy - ani jeden neumožnil odnést si domů k prostudování smlouvu včetně povinných předsmluvních informací. Věřitel nebo zprostředkovatel je přitom povinen spotřebiteli poskytnout na požádání bezplatně kopii návrhu smlouvy, ve které se sjednává spotřebitelský úvěr.

Pokud si tedy opravdu potřebujete půjčit peníze, využijte služby společností, které jsou registrované v České leasingové a finanční asociaci.

To jsou nejohavnější praktiky společností, které připravují lidi ve finanční tísni o peníze a majetek:

1. My vám půjčku vyřídíme
Zprostředkovatelé půjčky slibují, že vaši žádost o půjčku pošlou některé ze solidních bankovních či nebankovních institucí. Jenže! Poplatek ve výši až 3000 korun za zprostředkování musíte zaplatit, i když žádnou půjčku nedostanete. Zprostředkovatelé taky rádi přesměrovávají uchazeče o půjčku na placené telefonní linky se sazbou 95 korun za minutu, kde hovory s oblibou protahují na desítky minut.

2.    K půjčce musíte uzavřít výhodné pojištění
Další finta, kterou zprostředkovatelé půjčky používají, navíc bez ohledu na to, zda zájemce půjčku dostane či nikoliv. Zprostředkovatel tak vydělá jednak na provizi od pojišťovny a ještě na poplatku 3 až 5 tisíc korun, který mu klient zaplatí za zprostředkování půjčky.

3.    Zbavíme vás dluhů
Takzvaní oddlužovatelé naslibují, že vás za tučný poplatek (cca 6000

xx
Autor: profimedia.cz
korun) zbaví všech vašich dluhů. Nabídnou vám možnost splácet všem věřitelům jen tolik, kolik sami chcete. Vaše finance pak měsíčně rozdělují mezi věřitele, a sami si nechávají 15 až 25 % na úhradu administrativních nákladů. Problém je ale v tom, že věřitelům posílají nižší splátky, než které máte uvedené ve smlouvě, a tím vám narůstá penále z prodlení. Vaše zadlužení se tedy nesnižuje, ale naopak vzrůstá!

4.    Půjčíme vám, když se zaručíte bytem
Lichváři požadují přehnaně vysoké zajištění půjčky ve formě nemovitosti či majetku. Smlouvy mají sepsané tak, že i kdybyste jednou neposlali splátku, propadá zastavený majetek ve prospěch těchto podnikatelů – podvodníků. Těm totiž nejde o to půjčit vám peníze, ale naopak dostat za poskytnutí nízké půjčky váš byt, dům nebo třeba auto. Někdy lichváři požadují jištění bianco směnkou – nevyplněné bianco směnky slouží ke stejnému účelu. V případě nesplácení může lichvář do směnky vyplnit libovolnou částku, kterou pak od dlužníka vymáhá. Se směnkou získá snadno od soudu povolení k exekuci dlužníkova majetku.

O kolik vás připraví?

1. Zprostředkovatelé: maximálně o desítky tisíc korun
2.  Oddlužovatelé: o desítky až stovky tisíc
3.  Lichváři: o celý váš majetek


Martin Šváb, ředitel právního oddělení Provident Financial
„Podvodné firmy neznají tradiční model půjčování peněz, kde zisk přichází z úroků za řádně splacenou půjčku. Místo toho cíleně oškubávají klienty, kterými jsou i vzdělaní lidé. Bohužel se tu člověk nemá šanci proti nim právně bránit, většina těchto praktik je totiž v souladu s českým zákonem. Jedinou radou, jak se vyhnout lichvářským společnostem, je vyhnout se jim. O půjčku žádejte jen u seriózních bankovních nebo finančních společností.“

Tip: Máte problémy s exekucí nebo nevíte, jak ven z dluhů, a potřebujete poradit? Obraťte se zdarma na Poradnu při finanční tísni: www.financnitisen.cz