1. Zkontrolujte registr

Pokud si nejste jisti, že jste někde nějaký dluh neopomenuli, můžete si svou "bezdlužnost" zkontrolovat v databázích dlužníků. Dluhy před exekucí bohužel nejsou nikde centrálně vedeny, ale většinu z nich, např. dluhy u bank, telefonních operátorů apod., najdete například v databázi Solus. Dluhy, které jsou již v exekuci, najdete na adrese www.ceecr.cz.

2. Uvádějte všude aktuální adresu

Vždy dbejte na to, abyste u všech instituci měli uvedenu správnou a aktuální adresu. Vyhnete se tak tomu, že se k vám nedostane upomínka dluhu a vy se tak o něm dozvíte pozdě.

3. Kontaktujte poštu

Pokud se nastěhujete do nového bydliště, zkontrolujte, že zde stále nejsou přihlášeni předchozí majitelé nebo obyvatelé. Je třeba také upozornit poštu, že zde již nebydlí, a požádat (nejlépe písemně), aby na vaši adresu jejich poštu nedoručovala.

4. Kontaktujte živnostenský úřad

V případě, že v místě vašeho bydliště má sídlo firma, která je v exekuci,  a její majitel ji odmítá odhlásit, je potřeba kontaktovat živnostenský úřad a požádat je, aby mu zrušili místo podnikání ve vašem domě.

5. Dědictví

Pakliže dlužník zemřel, měl by si věřitel přihlásit pohledávku do dědictví. Po vyřízení dědictví je možné v exekuci pokračovat proti dědicům, jestliže dědictví neodmítli. Ti by pak odpovídali za dluhy do výše majetku, který z dědictví získali.

6. Schovávejte si účtenky a faktury

Bydlíte-li s někým, komu by exekuční řízení mohlo hrozit, je vždy lepší schovávat si od zařízení, které zakoupíte vy, účtenky a faktury. Exekutor může zabavit pouze majetek dlužníka, je třeba mu tedy prokázat, které věci v bytě jsou vaše. Pro takový případ je také možné nechat se udělat notářský soupis majetku.

7. Nejprve se obstavuje účet

Exekuce se nejprve provádí postižením mzdy nebo účtu a pak teprve (když to nestačí) je možné vydat exekuční příkaz na nemovitost.

8. Pozorně si přečtěte exekuční nařízení

Proti částce, kterou si exekutor naúčtuje, se můžete bránit. Je však potřeba si příkaz pořádně přečíst, v nákladech bývá sečtena částka za exekutora i advokáta. Exekutor může vždy vymáhat pouze to, co bylo stanoveno exekučním rozsudkem.

9. Nestačí uhradit jen dluh

Pamatujte si, že umořením původního dluhu exekuce nekončí. Je třeba uhradit i poplatky s ní spojené (poplatky exekutorovi, příp. i advokátní kanceláři), teprve pak bude exekuce na váš majetek ukončena a dojde k odblokování vašeho účtu.

10. Bezplatná linka

V případě potřeby podrobnější rady můžete využít bezplatnou právní poradnu Exekutorské komory (podrobnosti o ní najdete zde).