Doprovod k lékaři

Pokud doprovázíte dítě k lékaři, zaměstnavatel vás musí uvolnit na nezbytně nutnou dobu, nejdéle na jeden den, a to s náhradou mzdy
Autor: profimedia.cz
Sami skoro nestonáte, ale vaše děti bývají nemocné i několikrát do roka? Jako rodič máte povinnost doprovodit je k lékaři. Váš zaměstnavatel vás musí uvolnit na nezbytně nutnou dobu, nejdéle na jeden den, a to s náhradou mzdy. Většina lidí neví, že mzdu zaměstnavatel hradí i v případě, že k lékaři doprovázíte manžela nebo druha či vlastní rodiče a prarodiče nebo rodiče a prarodiče manžela. „Zákoník práce však předpokládá, že zaměstnanec bude těchto možností využívat jen tehdy, když to nepůjde mimo pracovní dobu,“ říká Petra Hrabánková, právnička z ČSOB.

Svatba
xx
Autor: profimedia.cz
Tenhle krásný zážitek je taky pěkným žroutem času. Přípravy spojené se svatbou zaberou nejen hodně energie, ale i času. Zákoník práce na to ale myslí. Novomanželům připadají dva dny volna, z toho jeden k účasti na vlastním obřadu. S náhradou mzdy však počítejte pouze za 1 den. Pokud se tedy svatba koná v sobotu či neděli, zaměstnavatel vám dle zákona poskytne pouze jeden den pracovního volna, a to s náhradou mzdy. Nárok na jeden den volna v den obřadu a s náhradou mzdy mají i rodiče snoubenců.
Pozor: V případě, že snoubenci již mají děti, ty mají právo na den volna, ale bez náhrady mzdy. Pokud se vám vdává někdo z okruhu širší rodiny, například sestra nebo bratranec či teta, musíte si vzít neplacený den volna nebo dovolenou.

Narození dítěte
xx
Autor: profimedia.cz
Tatínci při tomhle okamžiku dnes většinou nechtějí chybět. Pokud partner doprovází ženu do porodnice, musí mu to zaměstnavatel umožnit na dobu nezbytně nutnou, a to s náhradou mzdy. Totéž platí pro převoz manželky a družky z porodnice domů.
Pozor: Jestli chce být nastávající otec svědkem narození potomka a zůstat po celou dobu u porodu, zaměstnavatel mu sice musí poskytnout pracovní volno, mzdu mu však neproplatí.

Stěhování

xx
Autor: profimedia.cz
Další událost, která zabere spoustu času. Kdo se stěhuje do nového »hnízda«, může zaměstnavatele žádat o dva dny neplaceného volna, na náhradu mzdy však nárok nemá. Jinak je tomu pouze v případě, že se stěhujete z popudu zaměstnavatele – například za prací do jiného města. Potom vám náleží až dva dny volna, které vám budou proplaceny.

Darování krve

xx
Autor: profimedia.cz
Pokud jste dárcem krve a nemůžete se dostavit do nemocnice mimo pracovní dobu, náleží vám pracovní volno s náhradou mzdy za dobu cesty k odběru a zpátky, samotného odběru a zotavení po něm. To může trvat i půl dne, záleží na vaší kondici i na tom, kolik lidí je v čekárně před vámi a jak dlouho trvá cesta do a ze zdravotnického zařízení.

Pohřeb

V případě úmrtí v rodině máte také nárok na volno s náhradou mzdy
Autor: Ilustrační foto Blesk
Při úmrtí v rodině máte také nárok na volno s náhradou mzdy. Jestliže zařizujete pohřeb, náleží vám 1 až 2 dny placeného volna. Zaměstnavatel vás samozřejmě musí uvolnit také v den samotného pohřbu, a to s náhradou mzdy. Výjimkou je úmrtí vzdálenějšího člena rodiny, například strýce či tety.
V den pohřbu si nezapomeňte nechat vystavit potvrzení od pohřebního ústavu, na základě kterého vám zaměstnavatel poměr průměrné mzdy proplatí.

2 dny placeného volna na zařízení pohřbu:

- úmrtí: manžela, druha, dítěte
1 den placeného volna na zařízení pohřbu:
- úmrtí: rodiče, sourozence, rodiče partnera, sourozence partnera, manžela/ky dítěte, manžela/ky sourozence
Placená volna v den pohřbu:
- úmrtí: vnučky/vnuka, prarodiče + všechny předešlé případy