Jsou dvě možnosti, které vám úřad práce může od ledna 2012 nabídnout:

1) Veřejné služby

Pokud je nezaměstnaný v evidenci déle než dva měsíce, může dostat nabídku vykonávat veřejnou službu. Maximum je 20 hodin týdně. Pokud odmítne, čeká ho vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání – tedy žádná podpora a nutnost platit si zdravotní a sociální pojištění.

Veřejnou službou ale není jen zametání. Je to i činnost v nemocnicích, ve školství nebo třeba při ochraně zvířat. Můžete také převádět děti na přechodu, dělat uvaděče při kulturních nebo sportovních akcích nebo pomáhat ve zvířecím útulku. Ale pozor, tzv. veřejná služba je vykonávaná zadarmo (pobíráte jen podporu).

Úřady práce se při přidělování veřejné služby zaměří zejména na dlouhodobě nezaměstnané, tzn. na ty, kteří jsou déle než rok rok v evidenci úřadů práce, a dále na ty, kteří se do evidence dostávají opakovaně po krátkých časových úsecích. Délka veřejné služby bude přibližně tři měsíce.

2) Veřejně prospěšná práce

Další možností, kterou vám úřad práce může nabídnout, je veřejně prospěšná práce. Ta je sice na rozdíl o veřejné služby placená, ale nijak závratně.

ss
Autor: Blesk
Jak získat peníze od státu, na co si dát pozor a kde žádat o sociální dávky se dozvíte již 13. prosince ve vkládané speciální příručce Blesku.