Listopadový průzkum společnosti SANEP mezi 7933 vybranými respondenty ukázal, že Češi prahnou po tradičně prožitých svátcích, které pro ně znamenají hlavně klid, pohodu a radost pro děti.

Téměř 65 % dokonce uvádí, že dárky nosí Ježíšek. Santa Claus nebo děda Mráz nedostali ani celé procento.

Na druhou stranu ale někteří přiznávají, že jim letos na dárky nezbudou peníze (7,3 %). Většina však za dárky utratí 1 až 3 tisíce korun (27,4 %). Něco přes 22 % dotázaných půjde ještě výš (na 3000 až 5000 Kč). Téměř pět procent respondentů si vyčlení na vánoční dárky dokonce víc než 10 tisíc korun.

Nejlepší dárek, každý dárek

U otázky Který dárek považujete za nejlepší? se Češi projevili jako diplomati a necelých 44 % odpovědělo, že si každého dárku váží.

Možná vás ale překvapí, při vší té kritice, že málo čteme, se kniha umístila na druhém místě (8,5 %). Potěší nás ale i každá drobnost z lásky (7,2 %) nebo dárek, o který jsme si sami řekli (5,2 %). Trochu tu idylku kazí, že hned za těmito dárky jsou finanční prostředky (3,1 %). Holt peníze hýbou světem.

Sex, adrenalin a alkohol ne!

Zapište si: Adrenalinové zážitky, erotické pomůcky a alkohol – nikdy! Ano, pořád mluvíme o Vánocích. Tohle je totiž výčet dárků, po kterých Češi rozhodně netouží.

Na otázku Jaký dárek považujete za nejhorší? opět nejvíc odpovídali, že si váží každého dárku (34,8 %). Hned za touto odpovědí ale dárky v podobě poukázek na adrenalinový zážitek (7,3 %), erotické prádlo a pomůcky (7 %) nebo alkohol (5,8 %). Velké oblibě se z pochopitelných důvodů netěší ani prostředky na hubnutí (5,6 %) nebo ponožky a jiné běžné prádlo (5,6 %).