Desítky stížností na poradenské lince časopisu dTest ukazují na stoupající trend tohoto jevu i u renomovaných prodejců.

To potkalo i čtenářku Blesku Janu Kohoutovou, která si objednala sedací soupravu od jedné velké firmy. Paní Kohoutová by dovedla pochopit, že se přeprava tak objemné zásilky nemusí obejít bez potíží, ale jen v případě, že by se prodejce choval vstřícně.

Když totiž na sedačce po vybalení objevila roztržený potah, ozvala se prodejci a očekávala omluvu a urychlenou nápravu. Místo toho však přišlo zamítnutí jejího nároku s tím, že věc si měla zkontrolovat při převzetí a poškozenou zásilku vůbec nepřebírat. Prý o tom byla informována ve smluvních podmínkách.

„I když si zboží při přebírce hned nezkontrolujete, neztrácíte právo jeho vady reklamovat nebo ho vrátit,“ říká Jan Votočka, právní poradce časopisu dTest a dodává: „Bohužel na tuto nevědomost zákazníků hřeší i ti největší čeští internetoví prodejci. Zákon ale hovoří jasně. Prodejce odpovídá za to, že zboží bude v okamžiku převzetí v souladu s kupní smlouvou, tedy nepoškozené a funkční. A to bez ohledu na to, zda pro něj přepravu zajišťuje nějaký jiná firma.“

Jana Kohoutová tak nejenže měla s reklamací uspět, ale dokonce mohla zboží ve 14 denní lhůtě vrátit a požadovat zpět kupní cenu i náklady spojené s cestou zásilky oběma směry. Pro tyto případy připravil dTest vzorový dopis odstoupení od smlouvy, najdete na jeho internetových stránkách.