Máte pocit, že sice berete pořád stejně, ale čím dál tím častěji se vám nedostává peněz? Tak to není pocit, ale smutná skutečnost. „Porovnávali jsme průměrné platy v roce 2008, tedy před krizí, s těmi současnými,“ říká projektový manažer průzkumu Platy.cz Miroslav Dravecký. A výsledek tříletého porovnání? V průměru si všichni polepšili o 8 procent!

Jenže skvěle to vypadá jen na první pohled. „Cenová hladina se za poslední tři roky celkově zvýšila o 3,8 %,“ říká analytička Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance. Reálně se tak za poslední tři roky mzdy zvýšily jen o 4,2 %. „Jinými slovy, můžeme si v průměru koupit jen o 4,2 % více zboží než před třemi roky,“ vysvětluje Šichtařová.

Nejvíce přitom rostly platy lidem na pozicích výrobního a obchodního ředitele. „Z růstu platu se mohli těšit i nákupčí, rozpočtáři nebo vedoucí výroby, kterým se za 3 roky zvýšil plat o 15 procent,“ vypočítává manažer průzkumu Dravecký.

Velké srovnání platů v letech 2008 a 2011 najdete zde.

Plat některých profesí přitom přesně kopíruje vývoj průměrného platu v Česku. O osm procent více by tak měl na výplatní pásce vidět kuchař, projektant, elektromechanik, zeměměřič nebo mzdový účetní. Některá povolání ale za poslední tři roky neviděla navíc ani korunu. Průměrné platy se tak nezměnily třeba svářečům, zedníkům nebo pracovnicím u bankovních přepážek.

Téměř pětina ze sledované stovky profesí si však dokonce pohoršila. „Za poslední tři roky nejvíc klesly platy masérům, hasičům, policistům a pracovníkům strážní služby,“ dodal Dravecký.

Podle analytičky Šichtařové přitom pokles platů státních zaměstnanců nemá řadu let nazpátek precedens. „Bohužel, pokud česká ekonomika bude nadále zpomalovat, nedá se čekat, že by mzdy – ať už reálně nebo jen na výplatních páskách – nějak výrazněji v příštím roce rostly,“ tvrdí Šichtařová.

Můžeme za to podle ní "poděkovat" evropským politikům. „Nechali dojít evropskou dluhovou krizi tak daleko, že výsledkem je další hospodářská krize postihující celý kontinent,“ dodává analytička.