Jaký typ hypotéky?

Není hypotéka jako hypotéka. Americká vám umožní financovat úplně cokoliv, ale za úvěr ručíte nemovitostí, předhypoteční úvěr bez zástavy a ručitele se hodí, když kupujtete byt, který ještě nemáte v osobním vlastnictví.

Hypotéka na družstevní bydlení vyžaduje záruku jiné nemovitosti, existuje i hypotéka bez doložení příjmu nebo zpětná hypotéka, kdy dostanete od banky peníze za nemovitost, kterou jste již koupili.

Nejobvyklejší jsou nicméně hypotéky do 85 % nebo do 100 % hodnoty zastavené nemovitosti. Stoprocentní je zatížena vyšším úrokem, proto se vyplatí ušetřit dopředu nějaké peníze jako základ.

null:gallery:false:false:false

Jaká je doba splatnosti

Čím delší doba splatnosti, tím nižší je částka, kterou měsíčně zaplatíte. Je třeba stanovit si, co je pro vás důležité. Chcete-li splatit hypotéku co nejrychleji, zkraťte dobu na minimum. Musíte však vzít v potaz vyšší měsíční splátky. Pokud nemáte měsíčně na splátky příliš peněz, zvolte delší dobu. Tato varianta má ale vyšší úroky.

Volit můžete také mezi progresivním a degresivním způsobem splácení. V první případě budete na počátku splácet méně a částka se bude zvyšovat, v druhém případě se splátky budou snižovat. 

Jakou délku fixace vyžadujete

Délka fixace udává počet let, po které zůstane vaše úroková sazba nezměněná. Tato lhůta může být od jednoho až po několik desítek let dlouhá.