Rozhodnutí o tom, zda si budete, či nebudete odvádět část mzdy na svůj penzijní fond, si lidé určí ve věku 35 let. Pak už bude rozhodnutí nevratné. Tři procenta ze sociálního pojištění si ale budete moct vyvádět jen tehdy, přidáte-li k částce i něco ze svého. Kolik to přesně bude, zatím není jasné.

Odborník návrh pochvaluje

Pokud se rozhodnete nic si za pomoci státu nespořit, bude pro vás systém fungovat tak jako doposud. Návrh vládě předloží ministr práce Jaromír Drábek už příští středu. Poté ho musí posvětit Sněmovna, Senát a podepsat prezident. „To je rozumný návrh. Lidé nebudou nuceni si spořit, když jim stát nemůže úspory nijak garantovat,“ řekl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

To, aby si lidé spořili povinně, navrhovala TOP 09, ODS spíše prosazovala dobrovolnost. Shodu na tom na dobrovolné variantě možná politici našli i kvůli pohrůžkám sociální demokracie. Ta prohlašovala, že pokud vyhraje volby, spoření do fondů stejně zruší.

Reforma v bodech

Lidi mladší 35 let

● Budou moci od roku 2013 dobrovolně převést 3 % ze sociálního pojištění na individuální účty, ale jen pokud přidají i ze svého.

● Rozhodnutí o spoření bude nevratné, ze systému nelze vystoupit ani do něj vstoupit později než v den 35. narozenin.

Lidi starší 35 let

● Komu bude v den, kdy zákon vstoupí v platnost, nad 35 let, ten se může rozhodnout pro dobrovolné vyvedení části pojistného (tzv. opt-out) do konce roku 2012.

● Na rozhodnutí budou mít 6 měsíců, vstup do systému individuálních účtů jim bude umožněn právě v 2. pololetí roku 2012. Pravidla pro vyplácení penzí

● Z úspor na individuálních účtech budou lidem vypláceny jen doživotní penze, nebude možné vybrat si úspory jednorázově.

● Příjemce penze bude moci také zvolit k doživotní penzi výplatu pozůstalostní penze pro manžela, a to max. po dobu 3 let, případně rentu na dobu určitou.

● V době spoření budou individuální úspory předmětem dědického řízení. Individuální účty

● Budou je spravovat nynější penzijní fondy (projdou transformací), budou moci ale vzniknout i nové.