Představte si, že byste celý měsíc poctivě pracovali, měli uzavřenou smlouvu, ale nakonec by vám šéf řekl, že nejsou peníze a tak dostanete jen půlku. Absurdní? Něco podobného teď chystá stát s příspěvky na stavební spoření. Prostě nám za rok 2010 půlku zákonem slíbené podpory sebere. Místo 4500 (u smluv do konce roku 2003) dostanete 2250 Kč, u nových místo 3000 Kč jen 1500.

Úspora 6 miliard

„Je to jasně návrh se zpětnou účinností, což náš právní řád neumožňuje. Ruku pro to nezvedneme,“ říká poslanec za opoziční sociální demokraty Jeroným Tejc. „Ušetří se tím šest miliard ze státního rozpočtu, takže jde jednoznačně o návrh ve prospěch všech daňových poplatníků,“ tlumočí názor ministra financí Miroslava Kalouska jeho mluvčí Ondřej Jakob.

Strach za tisíce

Už tohle zní mnoha střadatelům stejně lahodně jako řezání kovu na cirkulárce. Jenže pozor! Rychlostí světla se šíří spekulace, že padesáti procenty by mohl být zdaněn příspěvek nejen za letošek, ale i za roky předchozí. „Stačí, aby se v zákoně místo státní podpora objevila formulace záloha státní podpory,“ můžete si přečíst v mnoha diskuzích.

Pokud někdo spoří například 10 let, rázem by přišel o 22 500 korun. „To je nesmysl. Zdanění ve výši 50 procent se bude týkat pouze státní podpory za rok 2010, která bude na účty účastníků připsána v roce 2011. Dříve připsaných podpor se to týkat nebude,“ rezolutně odmítá spekulace Kalouskův mluvčí.

Jedno je jisté. Stavební spoření ztratí pozici bezkonkurenčně nejvýhodnějšího způsobu střádání peněz.


Ekonomové: Klientům radíme počkat

Pokud dáte na rady známých ekonomů, peníze zatím ze stavebka nevybírejte. Takový je alespoň názor tří ze čtyř oslovených.

Miroslav Ševčík, Ředitel Liberálního institutu: Těžko říct

Na to se nedá jednoznačně odpovědět. Záleží na individuální situaci klientů a zda mají jinou alternativu, jak s penězi naložit.

Markéta Šichtařová, Ředitelka Next Finance: Počkat

Doporučuji nechat peníze ve stavební spořitelně a vyčkat, až jak se bude situace vyvíjet a s čím nakonec politici přijdou.

Vladimír Pikora, Analytik Next Finance: Vyčkat

Já bych vyčkal, až co bude dál, a peníze nechal ve spořitelně. Moc jiných stejně výhodných možností není, horší alternativou jsou třeba termínované vklady.

Pavel Kohout, Analytik Partners: Zvážit situaci

Záleží na individuální situaci klientů. Státní podpora u stavebního spoření sice nebude tak velká, ale stále je to podpora a má nějakou cenu.


Už jsme ušetřili stovky miliard

422 miliard Kč tolik peněz je nyní uloženo ve stavebních spořitelnách
281 miliard Kč tuto částku stavební spořitelny půjčily klientům
4 936 938 takový je počet smluv, na které klienti spoří
292 735 tolik bylo letos uzavřeno smluv za první půlrok
994 418 to je počet aktuálně poskytnutých úvěrů ze stavebního spoření
2927 Kč průměrná tátní podpora na jednu smlouvu
Pozn.: Stav k 30. 6. 2010, zdroj: Asociace českých stavebních spořitelen