13 triků pro bezstarostnou dovolenou

Než kartu přibalíte k dokladům, zkontrolujte, zda je mezinárodní, jakou má platnost, jaké limity pro platby a výběr. S sebou vezměte i instrukce, co dělat při její ztrátě, krádeži. „Při používání platební karty v zahraničí platí stejná bezpečnostní pravidla jako u nás. Jen je na místě větší opatrnost. Prázdninové destinace lákají i zloděje,“ říká Štěpánka Lencová z Raiffeisenbank a přidává cenné rady:

1. PIN je nejlepší nosit pouze v hlavě. Nezapisujte ho na kartu ani do mobilního telefonu! Nikdy ho nikomu nesdělujte.

2.    Při platbách v obchodech a restauracích nespouštějte kartu z očí. Vždy si pohlídejte, že kartička, kterou vám prodavač vrátil, je skutečně vaše. Pohlídejte také, zda ji obchodník projel terminálem pouze jednou a nenaúčtoval vám platbu dvakrát.

3. Nikdy nenechávejte kartu jako zástavu, např. v půjčovně lodiček nebo v hotelu. Pokud po vás obchodník bude něco takového chtít, jděte jinam.

4. Při zadávání PIN přistupte k zařízení co nejblíže a zakryjte si klávesnici rukou tak, aby nebylo vidět, na jaká tlačítka mačkáte.

5. Při vybírání peněz z bankomatu by vás neměl nikdo rušit, ani ochranka nebo pracovník banky. Když někdo stojí příliš blízko, požádejte ho, aby odešel.

6. Pokud se vám karta nevrátí nebo vám bankomat nevydá peníze, okamžitě kontaktujte banku nebo místní policii. Od bankomatu se nevzdalujte.

7. Kdyby se vám na bankomatu nebo jeho okolí zdálo něco podezřelého, najděte si jiný.

8. Pokud vám kartu ukradnou, co nejdříve ji zablokujte. Číslo pro blokaci nezapomeňte mít neustále při sobě. Poznamenejte si ho aspoň na dvě místa, třeba do diáře a mobilního telefonu. Pozor, toto číslo může být v některých bankách v zahraničí jiné než pro volání z ČR. Při blokování nikdy nesdělujte PIN!

9. Nechte si od banky zasílat SMS potvrzující každou transakci. To vám umožní odhalit zneužití karty hned při prvním pokusu. Pokud zachytíte platbu, kterou jste neprovedli, ihned kontaktujte banku a nechte si kartu zablokovat.

10. Po návratu z dovolené vždy pečlivě zkontrolujte bankovní výpisy a případné nesrovnalosti ihned nahlaste v bance.

11. Nastavte si službu zamykání platební karty pomocí mobilního telefonu. Odesláním speciálního kódu přes SMS je třeba kartu před každou platbou u obchodníka na internetu nebo výběrem z bankomatu odemknout a ona se pak automaticky uzamkne.

12. Noste ji ve vnitřních kapsách blízko těla, v pouzdrech apod. Určitě ji nemějte v peněžence.

13. Vybírejte si bankomaty uvnitř nebo poblíž bankovních poboček. Ty bývají hlídané kamerami, které můžou zaznamenat, kdyby někdo k přístroji připevnil čtecí zařízení.

Proč se vyhnout hotovosti?

Při placení kartou v obchodech nebo restauracích se získá vcelku slušný kurz. Nemusíte obíhat směnárny, porovnávat kurzy. Je to bezpečné, levné, a navíc neplatíte ani poplatky za výběr z bankomatu, které jsou v zahraničí dost značné.

K platebním kartám se navíc často vážou i nejrůznější doplňkové služby, např. cestovní pojištění či pojištění odpovědnosti za škody.

V případě ztráty

Kartu okamžitě zablokujte. Vytočte telefonní číslo získané při jejím vydání. K trvalému zablokování dochází nejpozději do několika desítek sekund po nahlášení. Snadno tím předejdete případnému zneužití karty. Při pojištění platební karty jsou peníze navíc chráněné až 120 hodin před nahlášením ztráty.