Česká internetová aukční síň Aukro.cz nedávno řešila největší podvod v dějinách firmy. Trojice podvodníků si prodejem starožitností, které nedodala, přišla zhruba na 3 miliony korun. Na svědomí tak měla desítky okradených lidí. Bohužel, letošní případ není jediný. V létě 2009 žena s milou přezdívkou Leni 22 okradla nejméně 50 lidí celkově o částku 400 tisíc korun. Na Aukru nabízela počítač od koruny, peníze vyinkasovala, ale zboží nikdy nedodala. Že zboží nedojde vůbec, je sice nejhorší varianta, ale ne jediná. Podvodníci totiž často klamou i o vzhledu, stáří nebo kvalitě prodávané věci.

Pravidla aukce

Systém aukcí je jednoduchý. U každého zboží je základní cena, minimální výše přihození a čas do konce aukce. Nejvyšší nabídnutá částka vítězí. U některého zboží najdete i možnost »Kup teď!« nebo »Ihned kup« a částku, za kterou můžete zboží zakoupit i bez aukce.

7 + 1 rada, jak nenaletět:

Přečtěte si komentáře

Jednoduchým ochranným systémem jsou hodnotící komentáře, kdy můžete pochválit prodejce a koupenou věc nebo ho naopak zkritizovat. On zase může hodnotit vás. Podvodníci ale často staví na tom, že si nejdřív vytvoří image solidního prodejce a pak teprve začnou inkasovat, ale nedodávat.

Ptejte se prodejce

Pošlete prodejci otázky o nabízeném zboží. I to, že vám odpoví, je dobré znamení. Veškerou korespondenci ukládejte.

Ověřte si způsob platby a doručení

Zkontrolujte několikrát čísla účtu, kam peníze posíláte a ověřte si, jakým způsobem balík přijde a kolik vás bude stát doručení. Preferujte doporučenou zásilku před obyčejnou poštou.

Připojujte se přes protokol SSL

Pro bezpečné přihlášení zvolte internetovou adresu https://ssl.aukro.cz. Bezpečnostní zámek na obrazovce značí zabezpečené připojení.

Často měňte heslo

Jako u každého jiného účtu na internetu je dobré si občas změnit heslo. Samozřejmě by mělo být zapamatovatelné pro vás, ale neprůhledné pro ostatní. Nedávejte si jako heslo jména svých dětí, partnerů nebo domácích mazlíčků ani své datum narození.

Kontaktujte provozovatele

Pokud máte podezření, že vám některý z prodejců nabízí falzifikát, nekvalitní zboží, nebo máte problém s podivnou platbou, pak na to můžete upozornit samotné Aukro (pod políčkem ověření aukce).

Sledujte svou zásilku

Česká pošta, která je často mezi vámi a druhým prodejcem, nabízí on-line sledování zásilek, takže můžete celou cestu vašeho zboží sledovat a případný problém zjistit včas.

Braňte se!

Aukro garantuje vyplacení náhrady až do 20 tisíc korun, pokud krádež sami ohlásíte policii i Aukru. Proto neváhejte věc oznámit. +1

Nevýhody internetových aukcí:

■ na zboží se nevztahuje žádná 14denní záruka na vrácení peněz

■ záruční lhůty i u nových věcí při dalším prodeji nepřecházejí na kupce (pokud nenakupujete přímo od výrobce)

■ nemáte právo na odstoupení od smlouvy bez udání důvodu

Internetové aukční síně v ČR

Aukro.cz: Největší česká internetová aukční síň je přístupná každému. Stačí se zaregistrovat na stránkách, počkat si na heslo, které dorazí poštou a občas nezapomenout zaplatit složenku s poplatky.

iKup. cz: Mezi výhody patří možnost poptávky nebo výběr zboží přes Java aplikaci na mobil. Nevýhodou pro prodejce jsou vyšší poplatky za zvýraznění aukce a poplatek za zrušení konta (250 Kč).

E-bay.com: Nejoblíbenější světová internetová aukční síň funguje i v češtině a to podobně jako Aukro. Přístupové kódy vám ale přijdou e-mailem. Při dovozu zásilky ze zemí mimo EU platí, že dovozní clo i daň platit nemusíte, pokud nebude mít hodnotu vyšší než 150 eur (podle stálého kurzu 1 euro = 24,513 Kč).

eBum.cz: Registrace a obchodovaní na této aukci je zcela zdarma. Dokonce na začátku dostanete bonus 100 Kč. Něco vás budou stát jen služby navíc, jako třeba zviditelnění vaší aukce.

Odklepnuto.cz: Funguje v ČR i na Slovensku (Odklepnute.sk) a vkládáte zdarma. Od 3 do 10 Kč vás bude stát zvýraznění aukce a tři procenta z prodeje půjdou provozovateli portálu.

Cosmito.cz: Tahle aukce funguje na nákupu tzv.cliqů předem – 1 příhoz = 1 cliq = 1 Kč. Omezuje vás to tedy v tom, že musíte mít cliqy v zásobě, ale cena zboží díky tomu nestoupá tak rapidně jako u jiných aukcí.