Tak jako to udělal pan Novák, který pracuje jako zaměstnanec na plný pracovní úvazek za 20 000 Kč měsíčně. Dále si přivydělává jako živnostník vedlejší činností. Ta mu za rok 2009 vynesla 80 000 Kč.

1. strana přehledu

V přehledu nejprve vyplňte hlavičku s osobními údaji. Do kolonky Variabilní symbol vyplňte číslo přidělené správou sociálního zabezpečení.

Ve druhé části zaškrtnete, jestli vám daňové přiznání zpracovává daňový poradce, zda platíte daň z příjmů paušální částkou nebo jestli například účtujete v hospodářském roce.

Třetí část informuje úřad o tom, v jakých měsících jste vykonávali vedlejší výdělečnou činnost a proč. Pan Novák ji vykonával po celý rok z důvodu výkonu zaměstnání.

Ve čtvrté části si dejte pozor, zda políčka vyplňujete za hlavní nebo vedlejší činnost.

Do řádku 21 napište rozdíl mezi příjmy a výdaji ze samostatné výdělečné činnosti (SVČ). Pan Novák má příjmy ze SVČ ve výši 80 000 a uplatňuje 60% výdajový paušál. Daňový základ je tedy ve výši 32 000 Kč.

V řádku 22 uvádíte počet měsíců, v nichž jste vykonávali SVČ hlavní a kdy vedlejší. Sem se také započítávají měsíce, v nichž byla SVČ vykonávána i jen po část měsíce. Zde se započítává také doba, v níž měla OSVČ po celý měsíc nárok na nemocenskou nebo peněžitou pomoc v mateřství.

Do řádku 23 dosadíte údaj z řádku 22 po odpočtu měsíců, ve kterých jste měli jako OSVČ po celý měsíc nárok na výplatu nemocenské nebo peněžité pomoci v mateřství.

Hodnotu v řádku 24 získáte vydělením hodnoty v řádku 21 hodnotou z řádku 23. Pokud nevyjde celé číslo (případ pana Nováka), je možné zaokrouhlit na celé koruny nebo napsat hodnotu s dvěma desetinnými místy.

Řádek 25 vyplňuje pouze ten, kdo v roce 2009 vykonával hlavní i vedlejší SVČ. Hlavní činností pana Nováka je zaměstnání, řádek se proto nevyplňuje.

Do řádku 26 pan Novák vyplní nulu, protože živnost provozoval pouze jako vedlejší činnost a jeho daňový základ nedosáhl částky 56 532 Kč. To je také důvod, proč bude pan Novák vyplňovat nulu také v řádcích 27–29.

Hodnotu do řádku 30 pak Novák opíše z Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, které mu vystaví zaměstnavatel. Protože vydělává 20 000 Kč měsíčně, činí tato hodnota 240 000 Kč.

Hodnotu do řádku 31 získáte součtem řádku 29 a 30. V případě, že by výsledné číslo bylo vyšší než 1 130 640 Kč, počítala by tato OSVČ dále už jen s touto hodnotou – tedy maximálním vyměřovacím základem.

Pokud hodnota řádku 31 nepřekračuje maximální vyměřovací základ, zapište do řádku 32 údaj z řádku 29. Pan Novák tedy uvede 0 Kč. Řádek 33 prozradí, kolik měla OSVČ uhradit za rok 2009 na sociálním pojištění.

Hodnota se vypočte jako 29,2 % z řádku 32 a zaokrouhlí se na celé koruny nahoru. Pan Novák z vedlejší činnosti neplatí sociální pojištění. I přesto musí vyplněný přehled odevzdat.

Hodnotu řádku 34 zjistíte z přehledu plateb na sociální pojištění, které byste od ČSSZ měli obdržet počátkem roku. Pan Novák zálohy neplatil, proto uvádí 0 Kč.

Řádek 35 informuje o tom, zda máte přeplatek nebo nedoplatek na pojistném. Výsledek získáte odečtením hodnoty řádku 34 od řádku 33 (33 – 34). Pan Novák opět vyplní 0 Kč.

2. strana přehledu

V případě, že vám vznikl přeplatek na pojistném, v pátém oddíle informujete ČSSZ, jak s ním má naložit. Můžete si ho nechat zaslat na účet nebo domů poštovní poukázkou. Pan Novák přeplatek nemá, tuto část proto nevyplňuje.

V šesté části si vypočítáváte výši záloh na rok 2010 a zaškrtnete, zda budete z pohledu záloh na pojistné považováni za OSVČ vykonávající vedlejší nebo hlavní činnost. Hodnotu do řádku 36 vypočtete tak, že údaj z řádku 21 vynásobíte hodnotou 0,5 a výsledek vydělíte hodnotou v řádku 22. Výsledek zaokrouhlete na celé koruny nahoru.

Pokud provozujete jako OSVČ hlavní činnost a výsledná hodnota je nižší než 5928 Kč, uveďte právě 5928 Kč. V případě, že provozujete vedlejší činnost a výsledná hodnota je nižší než 2371 Kč, uveďte právě 2371 Kč. Jsou-li vypočtené výsledky vyšší než uváděné minimální hranice, zapište skutečný výsledek, který jste vypočetli. Maximálně ale uvádějte vyměřovací základ do částky 94 836 Kč. Pan Novák se svou vedlejší činností nedosáhl rozhodné částky dle řádku 26, bude tedy v řádku 36 vyplňovat 0 Kč.

Hodnotu pro řádek 37 vypočítáte jako 29,2 % z řádku 36. Výsledek je vaší měsíční zálohou pro rok 2010. Pan Novák uvádí opět 0 Kč.

Sedmý oddíl vyplňují pouze ty OSVČ, které při výkonu SVČ spolupracují s jinou OSVČ. Pokud jste nedosáhli z výkonu vedlejší SVČ částky rozhodné pro povinnou účast na důchodovém pojištění, můžete se k účasti na tomto pojištění přihlásit dnem podání přehledu.V opačném případě zaškrtněte políčko »ne«.

Oddíl 9 vyplňují jen ti, kteří podávají opravný přehled. V posledním oddíle nezapomeňte přehled podepsat, případně orazítkovat, uvést datum vyplnění a název příslušné okresní (nebo pražské) správy sociálního zabezpečení. Pokud k přehledu přikládáte také přílohy, vyplňte zde jejich počet.

Vzor 1. strany přehledu

Vzor 2. strany přehledu

Tohle vás zajímá

● Musím se jako zaměstnanec zabývat sociálním pojištěním? Nikoli, za zaměstnance odvádí pojistné zaměstnavatel, a platí tak za něj na důchodové a nemocenské pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti.

● Jak se vypočítá celková roční výše pojistného? Výše ročního pojistného se rovná 29,2 % z vyměřovacího základu. Ten je roven 50 % daňového základu. V pokynech k vyplnění přehledu najdete veškeré potřebné vzorečky pro výpočty.

● Jakým způsobem je možné hradit zálohy a případný nedoplatek? Nejčastěji je pojistné placeno bankovním převodem. Lze ho ale uhradit také pomocí složenky nebo v hotovosti na pokladně příslušné okresní správy (maximálně však do výše 5000 Kč).

Dokdy je nutné zaplatit zálohy? Do 20. dne následujícího měsíce, za který máte pojistné platit.

● Jaká je minimální výše záloh pro letošek? Oproti loňsku se minimální výše záloh zvýšila o 11 Kč na 1731 Kč.

● Odkdy musím platit novou výši záloh? Jestliže si v přehledu vypočítáte novou výši záloh, pak ji budete platit poprvé za měsíc, ve kterém podáváte přehled. ● Dokdy je nutné zaplatit nedoplatek? Do osmi kalendářních dnů od podání přehledu.

● Co se stane, když nezaplatím včas? Začne vám z dlužné částky nabíhat penále 0,05 % za každý den.

● Je možné požádat o prominutí penále? Zákon to umožňuje. Předpokladem je písemná žádost a úhrada celé dlužné částky. Nicméně na prominutí není právní nárok, rozhodují o něm příslušné komise při okresních správách.

● Jakým způsobem mi bude vrácen přeplatek na sociálním pojištění? O způsobu vrácení přeplatku rozhodnete sami při vyplňování přehledu. Na výběr máte ze tří možností. Přeplatek vám může být vrácen poštovní poukázkou, na bankovní účet nebo může být použit na úhradu záloh v roce 2010.

Jak je to s nemocenským pojištěním

Jako OSVČ nemáte, na rozdíl od zaměstnanců, povinnost platit si nemocenské pojištění, můžete se k němu však přihlásit dobrovolně. Minimální výše měsíčního pojistného činí 56 Kč (denní odškodné se pak v případě pracovní neschopnosti pohybuje kolem 70 Kč). Alternativou ke státnímu nemocenskému pojištění je pojištění komerční, které některé pojišťovny nabízejí v rámci životního pojištění a některé samostatně.

Kdo nemusí platit minimální měsíční zálohy

Mezi nejčastější případy patří OSVČ vykonávající tuto činnost jako vedlejší při zaměstnání. Podmínkou je, že ze zaměstnaneckého poměru je hrazeno pojištění z minimálního vyměřovacího základu. Stejně tak zálohy nemusíte platit, pokud za vás pojistné odvádí stát. Typickým příkladem je člověk na rodičovské dovolené, který si zároveň přivydělává samostatnou výdělečnou činností. Pojistné nemusí platit ani čerstvý absolvent, který se nenahlásí na úřad práce a rozhodne se například cestovat po světě.

Co dělat v případě, že jsem pojistné zaplatil pod jiným variabolním symbolem, nž který mi byl přidělen

Na sociální správu musíte zaslat žádost o převedení platby. V ní uvedete částku, datum platby a špatný i správný variabilní symbol, mezi kterými následně sociální správa převede platbu.

Článek jsme pro vás připravili ve spolupráci se serverem Měšec.cz